Klosteret av Zakhar Prilepin (Ebok)
Ebok

Klosteret (Ebok)

Forfatter:

Marit Bjerkeng (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2018
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.51 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Obitel
Oversatt av: Bjerkeng, Marit
ISBN/EAN: 9788202550066
Kategori: Romaner
Omtale Klosteret

Zakhar Prilepins Klosteret er det siste tiårets store litterære roman fra Russland. Den ble tildelt utmerkelsen Bolsjaja kniga («Den store boka»), og lå tre år i strekk på hjemlige bestselgerlister.

Slutten av 1920-tallet, Solovki-øyene i Kvitsjøen: Innenfor murene til det eldgamle ortodokse klosteret har den unge Sovjetunionen opprettet den første straffekolonien i det som senere skal bli kjent som Gulag. Hit kommer 27-årige Artjom, uten at vi får vite hva han er dømt for. Bare at han tilhører de «vanlige kriminelle» og ikke den store gruppen av politiske fanger.

Selv om omstendighetene er alvorlige og arbeidsoppgavene i leiren utmattende, er Artjom alt annet enn en slagen mann. Ved hjelp av djervhet og fysisk styrke arbeider han seg oppover i fangeleirens hierarki, helt til han havner ved leirsjefen Fjodor Ejkhmanis' side. Her innleder han et hemmelig forhold til Ejkhmanis' elskerinne Galina. Det er dømt til å bli skjebnesvangert for dem begge. Med den storslåtte, men ubarmhjertige russiske nordkalotten som bakteppe, bygger Prilepin opp et mektig drama – med Artjom og Galina i hovedrollene, men der også en serie uforglemmelige bipersoner trer inn etter tur.

Klosteret er en tragisk kjærlighetshistorie, men også en beretning om et helt lands historie. Livet innenfor Solovki-murene speiler de store linjene i det 20. århundret – dets smerter, blod og hat. Men mest av alt er kanskje Klosteret en roman om frihet – og om den nesten grenseløse kraften et menneske kan mobilisere under ekstreme fysiske og psykiske påkjenninger.

Til toppen

Klosteret er 750 sider med skitt, brutalitet og lopper - og pur litterær nytelse
Erika Fatland, Aftenposten

Andre utgaver

Klosteret
Bokmål Innbundet 2018
Klosteret
Bokmål Heftet 2019
Klosteret
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Zakhar Prilepin:

Om forfatter

Zakhar Prilepin (eg. Jevgenij Nikolajevitsj Prilepin) ble født 7. juli 1975 i landsbyen Iljinka i Rjazan-regionen 250 kilometer sørøst for Moskva. Han tok utdannelse innen journalistikk og filologi ved statsuniversitetet i Nizjnij Novgorod, Russlands fjerde største by.

På slutten av 1990-tallet jobbet han for de russiske spesialstyrkene OMON, og deltok i krigføringen i Tsjetsjenia i 1996 og 1999. Både romanen Sykdomstilfeller (Patologii, 2004) og novellesamlingen Synd (Grekh, 2007) er til dels basert på erfaringer fra Tsjetsjenia. Etter oppholdene i Tsjetsjenia meldte han seg inn i det omstridte Nasjonalbolsjevikiske partiet, som ble stiftet av Prilepins litterære idol Eduard Limonov. Prilepin skildrer natsbol-bevegelsen i romanen Sankja (Sankja, 2006).

På 2000-tallet jobbet Prilepin som sjefredaktør Nizjnij Novgorod-utgaven av den Kreml-kritiske avisen Novaja gazeta. I 2007 gjorde han felles sak med opposisjonslederen Aleksej Navalnyj da han var med og grunnla den regjeringskritiske bevegelsen Folket. Russlands anneksjon av Krim i 2014 fikk imidlertid Prilepin til å endre syn på Russlands politiske ledelse. Siden da har han støttet varmt opp om den patriotiske, nasjonalistiske og neoimperialistiske vendingen i president Putins retorikk og politikk. I 2017 deltok Prilepin som brigadefører på de russiskstøttede opprørernes side i krigen i Donbass, hvilket ble møtt med massiv kritikk fra flere russiske forfatterkolleger.

Etter tre romaner, to novellesamlinger og flere essaysamlinger publiserte Prilepin tidlig i 2014 sitt magnus opus, romanen Klosteret. Her tar Prilepin utgangspunkt i historien til oldefaren (som het Zakhar -- Prilepin hentet kunstnernavnet fra ham), som før andre verdenskrig satt innesperret i den første sovjetiske Gulag-leiren, på Solovki-øyene i Kvitsjøen. Boken innbrakte Prilepin Russlands kanskje viktigste litterære utmerkelse, «Den store boken», og lå dessuten i flere år på russiske bestselgerlister. Boka har mottatt overstadig positive anmeldelser i de landene den er kommet ut, så som Italia, Frankrike, Serbia og Polen.