Klokere (Innbundet)

Fra gruppetenkning til smarte grupper

Forfatter:

og

Inger Sverreson Holmes (Oversetter)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 195
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
Originaltittel: Wiser. Getting Beyond Groupthink to Make Groups Smarter
Oversatt av: Holmes, Inger Sverreson
ISBN/EAN: 9788202488949
Kategori: Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag og Fagbøker
Fag: Organisasjon og ledelse
Nivå: Akademisk
Omtale Klokere

Fra tidenes morgen har vi tatt beslutninger i grupper. Ved at man drar nytte av flokkens samlede kunnskaper og erfaringer bør dette gi gode resultater.

Tja. Vi har alle deltatt i gruppebeslutninger – og vet at resultatet kan bli dårlig. Hvorfor? Mange legger skylden på «gruppetenkning», uten helt å vite hva begrepet egentlig betyr.

De to professorene Sunstein og Hastie hjelper oss med å forstå hvorfor og hvordan gruppebeslutninger mislykkes – og til å unngå fallgruvene og oppnå bedre resultater. Første del av boken inneholder lettfattelige og fascinerende forklaringer på de særegne problemene grupper står overfor:

  • De forsterker ofte, fremfor å korrigere, individuelle vurderingsfeil.
  • De fører ofte til kaskadeeffekter, fordi medlemmene følger det andre sier.
  • Medlemmene blir polarisert, og inntar mer ekstreme standpunkter
  • De vektlegger det alle vet i stedet for å fokusere på viktig informasjon som bare noen få kjenner til.
I andre del tilbyr forfatterne enkle metoder og råd om hvordan vi kan gjøre grupper smartere: blant annet demping av lederen, nye måter å tenke på insentiver og belønning på og gjennomtenkt tildeling av roller.

Klokere har eksempler fra et bredt utvalg organisasjoner – fra Google til CIA. Boken gjør deg ikke bare klokere, men den kan også hjelpe ditt team og din organisasjon til å treffe bedre beslutninger – beslutninger som fører til suksess.

Forord av Knut Ivar Karevold ph.d, Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo.

Til toppen

Anmeldelser Klokere
Om forfatter
Reid Hastie er professor i atferdsvitenskap ved Booth handelshøyskole ved universitetet i Chicago. Han er ekspert på psykologien bak beslutninger, særlig gruppebeslutninger. Han har skrevet en rekke fagbøker alene eller sammen med andre, blant annet Rational Choice in an Uncertain World.
Cass R. Sunstein er professor ved Det juridiske fakultet på Harvard. Han har grunnlagt og er leder for programmet for atferdsøkonomi og offentlig politikk samme sted. Fra 2009 til 2012 var han leder for Office of Information and Regulatory Affairs ved Det hvite hus, og fra 2013 til 2014 satt han i president Obamas vurderingskomité for etterretnings- og kommunikasjonsteknologi. Han har samarbeidet med representanter fra mange land samt private bedrifter om anvendelse av atferdsøkonomi. Blant de mange bøkene hans finner vi Simpler. The Future of Government; den toneangivende Nudge. Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness, som han utga i 2008 sammen med Richard H. Thaler; og Wiser, norsk utgave Klokere, 2015.