Klara og Solen (Innbundet)

Forfatter:

Bjørn Alex Herrman (Oversetter)

Les også: Kazuo Ishiguro åpner et menneskelig rom for kunstig intelligens i «Klara og solen»

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Klara and the Sun
Oversatt av: Herrman, Bjørn Alex
ISBN/EAN: 9788202679354
Kategori: Romaner
Omtale Klara og Solen

Klara og Solen er Kazuo Ishiguros første roman etter at han fikk Nobelprisen i litteratur.

Klara er en Kunstig Venn – en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. Fra utstillingsvinduet i butikken der hun er til salgs, observerer Klara det som foregår ute på gaten. Hun studerer hvordan menneskene forholder seg til hverandre, og håper at det snart er hennes tur til å bli valgt ut. Da ønsket endelig går i oppfyllelse og hun får bli med 13-årige Josie hjem, forstår Klara imidlertid raskt at det menneskene lover henne, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Klara og Solen er en rørende og inntrykksfull roman med en uforglemmelig forteller. Det er en bok som snakker til oss fra et uventet perspektiv om empati og kjærlighet, om globale klasseskiller og de skremmende sidene ved moderne teknologi.

Lanseringen av boken – på engelsk, norsk og et titall andre språk 2. mars 2021 – blir en stor internasjonal litterær begivenhet.

Til toppen

Høydepunkt fra nobelprisvinner
Gabriel Vosgraff Moro, VG

Andre utgaver

Klara og Solen
Bokmål Ebok 2021
Klara og Solen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Klara og Solen
Bokmål Heftet 2022
Anmeldelser Klara og Solen

Dypt facinerende 13.03.2021

«Varsomt fortalt, slående effekt.»

 
Inger Bentzrud, Dagbladet

Gåtefullt og vakkert fra nobelprisvinneren 02.03.2021

Utsøkt om forholdet mellom nesten-mennesket Klara og den syke tenåringen Josie, med solens næring som grunnleggende kraft. (...) Det gåtefulle i Klaras plan for å hjelpe Josie, med sine bønner til sin venn solen, er nydelig beskrevet. Det er noe blåøyd og håpefullt over denne romanen som forfatteren med sitt delikate språk, uten tekniske forklaringer hvordan en så kul robot blir til, sjarmerer denne leser, i en flott oversettelse.

 
Stein Roll, Adresseavisen

Høydepunkt fra nobelprisvinner – Bokanmeldelse: «Klara og Solen» av Kazuo Ishiguro 02.03.2021

Det mest bemerkelsesverdige ved «Klara og Solen» er fortellerstemmen. Å sanse verden gjennom blikket til en kunstig intelligens, er utvilsomt et grep som gir nye perspektiver og fremmedgjør tilværelsen. I sentrum står spørsmålet om hva som gjør oss til mennesker. Finnes det noe unikt i hver og en eller er kjernen i menneskehjertet utbyttbart? (...) Kunstige intelligenser har de seneste årene dukket opp i stadig flere samtidsromaner. Ishiguros bidrag er definitivt et høydepunkt, for «Klara og Solen» brenner seg fast og gir næring til sinnet. Mer kan man ikke forlange.

 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Ishiguro har skrevet nok et mesterstykke, et verk som får oss til å føle menneskehetens skjønnhet og sårbarhet på nytt.»

Alex Preston, The Observer

Kunstig venn, ekte omsorg 05.03.2021

Nobelprisvinner Kazuo Ishiguro kan gi litterært liv til de mest usannsynlige stemmer. (...) Stemmeføringen er ... prikkfri, og oversettelsen likeså, (...) Romanen danner et tydelig mønster av par som finner sammen og vokser fra hverandre, og man lukker boken beriket av et forfriskende barnaktig blikk på vennskap, hvor fenomener som klikkdannelse, rivalisering og utstøtelse blir underliggjort.

Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

Nobelprisvinner Kazuo Ishiguro kan gi litterært liv til de mest usannsynlige stemmer 05.03.2021

«... man lukker Kazuo Ishiguros nyeste bok beriket av et forfriskende barnaktig blikk på vennskap, hvor fenomener som klikkdannelse, rivalisering og utstøtelse blir underliggjort.»
«Stemmeføringen er ... prikkfri, og oversettelsen likeså ...»

Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

En umenneskelig god robot 02.03.2021

«Nobelprisvinneren innfrir de høye forventningene»

«... en underholdende, tankevekkende og rørende roman, som vil treffe Ishiguro-fansen midt i hjertet.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«Uten feil og mangler ... Dette er en roman for fans av Gå aldri fra meg, som den deler DNA med. Det er et DNA som består av følelelsesmessig åpenhet, en evne til å la oss se oss selv fra utsiden og en visjon for menneskeheten som ikke akkurat er optimistisk, men likevel sart, rørende og sann.»

—John Self, The Times

John Self, The Times

Hva er et menneske? 02.03.2021

... et dypt bevegende verk om livet, døden og kjærligheten. (...) Kazuo Ishiguro, som mottok Nobelprisen i litteratur i 2017, er mer aktuell enn noen gang. (...) «Klara og Solen» er en foruroligende fabel og dristig samtidskritikk, lettlest og utfordrende på samme tid.

Anne Cathrine Straume, NRK.no

Klara and the Sun by Kazuo Ishiguro review – what it is to be human 27.02.2021

Klara og Solen er en bok om hva det vil si å være menneske. Det at Ishiguro kan få slike store spørsmål til å fremstå som så essensielle og så enkle, er bare én av grunnene til at han fikk Nobelprisen … Folk kommer til å elske denne boka.

Anne Enright, The Guardian

Til toppen

Om forfatter

Vinner av Nobelsprisen i litteratur 2017.

Kazuo Ishiguro er født i Japan i 1954 og kom til England fem år gammel. I 2017 fikk han Nobelprisen i litteratur, for «i romaner med stor emosjonell kraft [å ha] avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av tilhørighet i verden».

Ishiguro debuterte som romanforfatter med Skumring over landskapet i 1982. Boken kom på norsk i 1985. Siden da har han med intervaller på fire–fem år gitt ut ytterligere seks romaner og novellesamlingen Nokturner. Hans niende bok, Klara og solen, kommer ut på engelsk, norsk og et titalls andre språk 2. mars 2021.

Karakteristisk for alle Ishiguros bøker er den store emosjonelle kraften, som gjør at leseren ikke bare lever seg inn i skjebnene til romankarakterene, men også tar del i hvordan disse forholder seg til omverdenen. Ishiguro endrer nærmest umerkelig på fortellerperspektivet, slik at leseren iblant forstår mer av karakterenes livsverden enn det karakterene selv gjør. Et godt eksempel er Resten av dagen, som Ishiguro fikk Bookerprisen for i 1989 og som ble filmatisert med Anthony Hopkins i hovedrollen. Hovedpersonen, butleren Stevens, ser tilbake på livet sitt og rettferdiggjør de valgene han har tatt. Men ut av de innerste og mørkeste krokene i butlerens livshistorie kryper det frem biter som sammen danner et bilde av et engelsk aristokrati i forfall og oppsmuldring.

De åtte første Ishiguro-bøkene ble oversatt til norsk av Kari og Kjell Risvik. Klara og solen er oversatt av Bastian-vinner Bjørn Alex Herrman.