Kjønn, performativitet og sårbarhet (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 77

Forfatter:

Lars Holm-Hansen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 159
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Gender Trouble. Feminism and the subversion of identity
Oversatt av: Holm-Hansen, Lars
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 77
ISBN/EAN: 9788202657987
Kategori: Samfunnsvitenskap , Fagbøker og Språk og litteratur
Fag: Litteratur- og språkvitenskap, Psykologi, Samfunnsfag, Sosialantropologi, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Omtale Kjønn, performativitet og sårbarhet

Judith Butler sitt arbeid har hatt stor betydning for forståelser av kjønn og seksualitet de siste tiårene. I denne boken kommer tre nøkkeltekster i hennes forfatterskap i norsk oversettelse for første gang.

I teksten «Kroppslige inskripsjoner, performative subversjoner» fra boken Gender Trouble (Routledge, 1990) forklarer Butler sin teori om kjønnsperformativitet, eller hvordan kjønn trer fram for oss gjennom iscenesettelser. Denne teorien om kjønn bygger på en forståelse av selvet som grunnleggende relasjonelt og ugjennomsiktig for oss selv. Den andre teksten i denne utgivelsen, «Å redegjøre for seg selv», fra boken med samme navn fra 2005, pakker ut Butlers subjektivitetsteori og relasjonelle etikk. I denne etikken er sårbarhet et nøkkeltema, som forutsetning for gjensidighet i menneskelige relasjoner og for vår kapasitet til å ta ansvar. Sårbarheten er videre nøkkelen til Butlers tenking om samfunn og politikk i den siste teksten i boken, «Kroppslig sårbarhet og koalisjonspolitikk». Her er den relasjonelle etikken fundert i erkjennelsen av menneskelig sårbarhet og danner utgangspunkt for hennes tenking om hvordan vi kan leve sammen på tvers av ulike radikale verdiorienteringer.

Til toppen

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Kjønn, performativitet og sårbarhet

Tre leksjoner om individet 02.11.2020

«Men la oss gratulere forlaget med endelig en norsk oversettelse av Judith Butler, og måtte det ikke bli den siste! Dette er en tenker som stadig høster stor anerkjennelse i, og utenfor akademia og queer-feministiske miljøer.»

Birgitte C. Huitfeldt, Salongen. Netttidsskrift for filosofi og idéhistorie

Til toppen

Om forfatter

Judith Butler (f. 1956) er en amerikansk filosof og professor i sammenlignende litteratur og kritisk teori ved Universitetet i California, Berkeley. Bøkene Gender Trouble (1990) og oppfølgeren Bodies That Matter (1993) har hatt svært stor innflytelse på forståelser av kjønn både i akademia og sosiale bevegelser for kjønnsfrihet. Butlers arbeid innenfor politisk filosofi og etikk har også hatt stor betydning, særlig i kjølvannet av 11. september 2001. I senere år har arbeidet hennes sentrert rundt ikkevolds-etikk og sårbarhetens muligheter for å skape samfunn med rom for forskjellige verdiorienteringer.

Bøker i serien