Katalysatormordet og Kameleonmenneskene - samleutgave (Heftet)

Serie: K2 og Patricia 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 736
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202492502
Kategori: Romaner
Omtale Katalysatormordet og Kameleonmenneskene - samleutgave

Om KATALYSATORMORDET

Ingvar Ambjørnsen, VG - Terningkast 5
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen Terningkast 5

Det er onsdag 5. august 1970, og førstebetjent Kolbjørn "K2" Kristiansen er på vei hjem etter et rutineoppdrag på Smestad, da han blir vitne til en ung kvinne som i vill panikk løper etter trikken uten å nå den. En time senere finner han kvinnen skutt og drept, liggende i trikkesporet. Det viser seg raskt at kvinnen tilhørte en gruppe unge sosialister. Og hun var forlovet med gruppens karismatiske leder, som på dagen to år tidligere forsvant på uforklarlig vis under en hyttetur i Valdres.

Kristiansen må igjen søke hjelp hos sin uformelle rådgiver, funksjonshemmede unge Patricia Louise Borchmann, for å komme på sporet av sannheten om både mordet og forsvinningssaken. Og slik innledes en intens etterforskning som bringer Kristiansen i nærkontakt med unge sosialister så vel som med gamle nazister - og dessuten i intern konfrontasjon med overvåkingspolitiet. Stadig mer kan tyde på at noen der ute planlegger en større aksjon rettet mot det politiske Norge. Presset på etterforskningen øker dag for dag og time for time, helt til Patricia i aller siste øyeblikk ser sammenhengen.

«Katalysatormordet » er nemlig så underholdende og kløktig komponert at jeg gjerne leser 15 bøker til i samme serie.
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

«Lahlum i storform.»
Ingvar Ambjørnsen, VG -terningkast 5

«Den tredje kriminalboka til historiker Hans Olav Lahlum er så spennende at det ikke går an å legge den fra seg.»
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen-terningkast 5

«Hans Olav Lahlums tredje krim, «Katalysatormordet» er en velturnert klassisk spenningshistorie.»
Turid Larsen, Dagsavisen

«Hans Olav Lahlum har med denne boken etablert seg som en av våre beste og mest særegne krimforfattere.»
Thorstein Buer, Varden

«Nok en veldreid Lahlum-krim.»
Arne Guttormsen, Vårt Land

Om KAMELEONMENNESKENE

Terningkast 5, Guri Hjeltnes, VG "
Ny underholdende retrokrim" Torbjørn Ekelund, Dagbladet


Vi er kommet frem til 1972. EEC-strid og kamp om oljeressurser bringer internasjonal toppolitikk lenger inn i norsk samfunnsliv. Lørdag 25. mars brytes helgefreden av at en syklende unggutt med en blodig kniv i lommen ringer frenetisk på K2s dør. Gutten roper ”Slipp meg inn! De er etter meg, og jeg må snakke med deg før de når meg!” Forfølgerne viser seg å være politikolleger av K2. Den blodige kniven ble åpenbart brukt til å ta livet av stortingsrepresentanten Per Johan Fredriksen. Den antatte gjerningsmann forholder seg imidlertid taus, og både motivet og identiteten hans forblir ukjent.

K2 undrer på hvorfor den forvirrede unggutten syklet hjem til en politietterforsker med et mordvåpen - og på om han kan være uskyldig. Nærmere undersøkelser avslører at Fredriksen var et kameleonmenneske som kunne fremstå svært ulikt i ulike miljøer, og at hendelser fra hans fjerne fortid også kan ha betydning. I sin ungdom var han en av seks venner fra Vestfold som opplevde at en av dem, en ettertraktet ung jente, døde under mystiske omstendigheter på hotellferie i Oslo. De fem gjenlevende møttes senest på 40-årsdagen for hennes død få uker tidligere - og Fredriksens enke er søsteren til den døde kvinnen fra 1932. De politiske forholdene mellom Norge og Sovjet kommer også i søkelyset da K2 graver i stortingsmannens virke. En hardt presset K2 ringer til slutt igjen til sin hemmelige rådgiver Patricia. Det skal raskt få dramatisk betydning for mordetterforskningen - og for forholdet til K2s forlovede Miriam.

"Hans Olav Lahlum har mange talenter, og i «Kameleonmenneskene» spiller han dem ut, raffinert og effektivt."
Guri Hjeltnes, VG -TERNINGKAST 5

«(…) en av landets mest underholdende krimforfattere.»
Geir Rakvaag, Dagsavisen

"kvalitetskrim av første klasse. (...) Lahlum er en strålende historieforteller"
Jørn-Inge Andreassen Frøshaug, Ringerikes Blad

"I Kameleonmenneskene tar Lahlum i disse øyne et bedre grep om den ytre dramatikken enn tidligere og prøver ut litt nytt, mens han holder godt på suksessformelen."
Stina Håkensbakken Roland , Oppland Arbeiderblad

"Nok engang har Lahlum levert som forventet – både når det gjelder intriger og handling. Boken er drivende god om vår nære historie, med EEC-kampen og spionasje for Sovjetunionen ispedd personlig lidenskap og ikke minst intriger."
Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

"Lahlum skriver kunnskapsrikt om tiden han skildrer. Veldig artige er hans oppdiktede navn på kjente personer i datiden. Forfatteren fører en prosa som kler tiden fortellingen er laget til. Han er stilsikker og morsom." Per Ivar Henriksbø , Gudbrandsdølen Dagningen


Til toppen

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Om forfatter
Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.
Bøker i serien