Jonas Eckel (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 140
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202231828
Kategori: Romaner
Omtale Jonas Eckel

Jeg føler meg helt spesiell. Det er som å gå omkring i et eget lys. Allerede som barn var jeg innhyllet i en egen glans. Men det var det ingen som så. Ikke før jeg ble voksen og møtte Lillian Ask.

Ordene kommer fra Jonas Eckel; Eckel med c k som han pleier å presentere seg. Jonas Eckel er lagersjef på Tybring Gjedde og bortsett fra etternavnet er det lite som er oppsiktsvekkende ved ham. Han er behersket, lavmælt og korrekt, kler seg nøytralt og er sparsommelig med økonomien.

En dag kommer Lillian Ask inn på lageret for å spørre etter en spesiell sort stearinlys. Hun er lubben og grønnøyd og omgitt av en svak duft av nybrent kaffe. Jonas Eckel tilbyr seg å bringe stearinlysene hjem til henne samme kveld, og snart utgjør de to et umake par og gifter seg. Samlivet er uten de store tildragelser og evnen til kommunikasjon er liten hos begge. I motsetning til Jonas, er Lillian en ødsel person. Pengene brenner i lommen på henne og hun har stor glede av å kjøpe mengder av klær på Fretex ved siden av alle mulige skjønnhetspreparater. Det kan synes som hun er besatt av tanken på å forandre utseende, mens hun blir mer og mer likegyldig i forhold til Jonas og avviser hans tilnærmelser. For å bøte på forholdet foreslår Jonas en tur til Algarve-kysten. Romanen er et mørkt kammerspill over to tilsynelatende ordinære mennesker, skildret med nådeløs psykologisk realisme i et presist og rytmisk språk.

Til toppen

Andre utgaver

Jonas Eckel
Bokmål Ebok 2010
Jonas Eckel
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Karin Fossum:

Anmeldelser Jonas Eckel

"En gave til alle bokelskere."

 
Halvor de Flon, Fredriksstad Blad

"Jonas Eckel er blitt en foruroligende og utfordrende personskildring. Karin Fossum har klart det igjen."

Siri M. Kvamme, Bergens Tidende

"Her er Fossum i sitt ess, spesialist som hun er i å skildre desperate mennesker med svære behov som helt mangler de psykososiale menneskelige verktøy til å få dem dekket. Et mesterstykke!"

Berit Kobro, VG

"Karin Fossum har skrevet en besettende skildring som formidler følelsen av klaustrofobi og livsangst. Boken er ikke uten humor, og nettopp denne kombinasjonen; den voksende angst og den følelsesløse overbygning med islett av humor gir den sitt spesielle preg."

Gunnhild Ramm Reistad, Drammens Tidende

Til toppen

Om forfatter

Karin Fossum er født i 1954 i Sandefjord. Hun debuterte allerede i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjej Vesaas' debutantpris for. Siden har hun gitt ut bøker i de fleste sjangre: dikt, noveller og romaner.

I 1995 kom Evas øye, den første kriminalromanen med den sindige Konrad Sejer som etterforsker, og Karin Fossums gjennombrudd i forhold til et stort publikum, var et faktum. Flere av romanene er filmatisert både for kino og TV. Fossum er tildelt Rivertonprisen to ganger.

Se oversikt over tilgjengelige utgaver i serien om Konrad Sejer her.

Karin Fossums bøker er oversatt til 25 språk, og belønnet med flere internasjonale priser. I 2005 var den engelske oversettelsen av Elskede Poona «runner up» i konkurransen om britiske Crime Writers' Associations Gold Dagger-pris, av mange regnet som verdens mest prestisjefulle pris for kriminallitteratur. Hun har også vunnet Los Angeles Times Book Prize for samme bok.

"I flere av hennes krimfortellinger er de psykologiske aspektene like interessante som selve oppklaringen. Dette samsvarer med en tendens man kan se i Fossums øvrige forfatterskap (...) nemlig en interesse for den avvikende eller skadde psyke." Per Thomas Andersen: Norsk litteraturhistorie, 2. utgave.