Jesu død (Innbundet)

Forfatter:

John Erik Bøe Lindgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The death of jesus
Oversatt av: Lindgren, John Erik Bøe
ISBN/EAN: 9788202654009
Kategori: Romaner
Omtale Jesu død

Etter Jesu barndom og Jesu skoledager fullfører nobelprisvinneren sin mesterlige trilogi med et nytt mesterverk.

David er en veslevoksen gutt på 10 år, god i fotball og elsker å spille sammen med vennene sine. Faren hans, Simón og hunden Bolívar pleier å se på mens moren, Inés jobber i en klesbutikk. David er en gutt som stiller spørsmål ved det meste og utfordrer sine foreldre og alle andre autoritetspersoner i sitt liv. På danseskolen danser han akkurat som han vil, han nekter å gjøre matteoppgaver og leser ingen andre bøker enn Don Quixote.

En dag invitere Julio Fabricante, bestyreren på et barnehjem i nærheten, ham og hans venner til å være med å lage et ordentlig fotballag. David bestemmer seg for å forlate forelderene for å komme å bo hos Julio, men snart er han i ferd med å gå til grunne av en mystisk sykdom.

I Jesu død fortsetter J.M. Coetzee å utforske mening i en verden tømt for minner, men full av spørsmål.

“[Jesu død] ikke bare imponerer og bringer deg ut av fatning, men beveger deg også til tårer (. . .) Jesus-trilogien vender tilbake til det vi kan kalle en «hoved-fase» Coetzee – til de ruvende romanene Vanære, Før barbarene kommer og Michael K. Hans liv og tid, med deres utvidende kortfattethet, etiske rikdom og permanente litterære valuta - og innsikten som kommer med alderen i tillegg (…) Coetzee er fortsatt muligens vår største forfatter, og (. . .) med mesterverket Jesu død, minner han oss om hvorfor. ”

The Los Angeles Review of Books

“Du kan kalle ham en idéenes romanforfatter, men også en filosof som skriver romaner.»

Judith Shulevitz, The New York Times Book Review

«Avslutter trilogien med tyngde og hjerte (…) Hvis Jesu død treffer deg på riktig sted, kommer du til å lese den kjølige, tørre siste setning – som jeg gjorde -med tårer i øynene.»

The Times

«Jesu død er obligatorisk lesning og kaster merkverdig nytt lys på en av verdens største og mest gåtefulle romanforfattere.»
Financial Times

Til toppen

Andre utgaver

Jesu død
Bokmål Ebok 2021
Jesu død
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Jesu død
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av J.M. Coetzee:

Om forfatter

J.M. Coetzee er født i Sør-Afrika i 1940. Han har i unge år bodd og studert i både England og USA. Siden 2002 har han vært bosatt i Australia, og har også australsk statsborgerskap. Coetzee har blitt tildelt flere høythengende priser, blant annet Booker-prisen (to ganger) og Nobelprisen i litteratur som han mottok i 2003. I 2013 var Coetzee for første gang i Norge, der han deltok på Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene på Lillehammer, der han blant annet langleste fra Jesu barndom.

En av Coetzees mest kjente romaner er Vanære (Disgrace), som også er filmatisert med John Malkovich i hovedrollen. Trilogien Barndom, Ungdom og Sommer, står også sentralt i forfatterskapet. I 2014 kom romanen Jesu barndom som ble fulgt opp med Jesu skoledager (2018) og til slutt Jesu død (2021).