Jerusalem (Innbundet)

Biografien

Forfatter:

Eivind Lilleskjæret (Oversetter) Gunnar Nyquist (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 752
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Jerusalem
Oversatt av: Lilleskjæret, Eivind og Nyquist, Gunnar
ISBN/EAN: 9788202269722
Omtale Jerusalem

Jerusalem er en verdensby, hovedstad for to folk og helligdom for tre store verdensreligioner. Byen har vært et trofe for erobrere, åsted for dommedag og slagmark for vår tids sammenstøt mellom sivilisasjonene.

Den storslåtte historien om 3000 år med tro, massakre, fanatisme og sameksistens beveger seg fra kong David til Barack Obama, fra jødedommen, kristendommen og islams fødsel til Israel–Palestina-konflikten.

Gjennom sin fengslende beretning viser Simon Sebag Montefiore en by i kontinuerlig forandring, og gir liv til hver epoke så vel som de mange personene han skildrer. Byens biografi er fortalt gjennom kampen, lidenskapen og historien til de menn og kvinner – konger og keiserinner, profeter og poeter, helgener, erobrere og skjøger – som skapte, ødela, skrev om og trodde på Jerusalem. Et persongalleri som spenner fra Salomo, Saladin og Suleiman den store til Kleopatra, Caligula og Churchill, fra Abraham til Jesus og Muhammad, fra Herodes og Nero i oldtidens verden, til nyere tids Disraeli, Mark Twain, Rasputin og Lawrence of Arabia.

Med utgangspunkt i nye kilder og studier gjennom et helt liv har Montefiore skrevet en unik krønike om byen.

Til toppen

Andre utgaver

Jerusalem
Bokmål Heftet 2012
Jerusalem - Del 7: Osmanene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Jerusalem
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Simon Sebag Montefiore:

Anmeldelser Jerusalem

"Om Jerusalem kanskje ikke er «ryggrad» for verdenshistorien, har byen nok vanvidd og lidelse, skjønnhet og triumf til at den er vel verdt en så solid livsskildring."

Jon Rognlien, Dagbladet

"Sebag Montefiores bok er ikke analytisk og teoretisk. Den er en fortelling. Den er skrevet av en som liker å fortelle, og det er en fortelling fra virkeligheten. Mer medrivende kan ikke en fortelling bli. Og endatil lærer vi noe."

Erling Rimehaug , Vårt Land

Jerus­alem-s­y­nd­romet

"Fokus­et på familier ogenkelts­kjebner gir ogs­å my­e rom til noeav d­et s­om kans­kje er Montefiores­ s­tørs­tes­ty­rke s­om his­toriker: d­e s­må, talend­eanekd­otene om mer eller mind­re viktigepers­onligheter s­om gir farge og liv til Jerus­alems­his­torie [...] Ogs­å d­e mer kjente profilene blir portrettertmed­ minneverd­ig s­karphet. Bareprøv å glemme bild­et av d­en ald­rend­e,s­tad­ig mer paranoid­e Herod­es­ d­en Stores­om – etter å ha tatt livet av s­in kone ogto av s­ine barn – må gi etter for s­y­kd­om:Han får kløe over hele kroppen, en klar,s­tinkend­e ves­ke s­iver ut, og kjønns­organenes­vulmer opp inntil penis­ og pungs­prekker og markinfis­ert kold­brannmateriety­ter ut. Hvilket grotes­k og gripend­ebild­e på en råtnend­e konge i et råtnend­ehof­f!Likevel er Montefiore ald­ri naiv i brukenav s­like his­torier. Han und­ers­treker atd­et var et vanlig grep blant his­torikere å las­kurkene i fortellingene s­ine d­ø på vanvittigemåter, for å vis­e at d­e var utes­tengt frad­et god­e, gud­d­ommelige s­els­kap. «Mangeand­re s­y­nd­ere, blant annet Jud­as­ Is­kariot,ble tild­elt lignend­e markbefengte, tarmogpungeks­plod­erend­e end­elikt.»Utpreg­et kildekritisk. Mer generelt erMontefiore ikke bare utpreget kild­ekritis­k,men ogs­å flink til å bruke kild­ematerialet– en ins­krips­jon her, et forkullet s­kjelettd­er – på en s­lik måte at his­torikerens­ arbeid­blir gjennoms­iktig for les­eren.Slik avd­ekkes­ Jerus­alems­ his­torie lagfor lag."

Carl Joakim Gagnon, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Simon Sebag Montefiore (f. 1965) er en britisk forfatter av flere bestselgende og prisvinnende sakprosabøker, flere av dem med temaer fra Russland hvor hans familie opprinnelig kom fra. Han har også skrevet romaner.

På norsk har det bl.a. kommet to store biografier om Josef Stalin, Stalin (2004) og Den unge Stalin (2007). Begge fikk stor oppmerksomhet og solgte svært godt. Deretter kom en biografi om fyrst Potemkin (2008) som var Katarina den stores elsker, og en bredt anlagt "biografi" om byen Jerusalem (2011). I 2016 kom det storslåtte dokumentarverket Dynastiet Romanov som forteller de personlige historiene til 20 tsarer og tsarinaer.

Montefiore er tilknyttet det britiske Royal Society of Litterature. Hans bøker er utgitt på mer enn 40 språk. Han bor i London med sin kone, romanforfatteren Santa Montefiore, og deres to barn.