Jernteppet (Innbundet)

Undertrykkelsen av Øst-Europa 1944-1956

Forfatter:

Rune R. Moen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 624
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Iron Curtain
Oversatt av: Moen, Rune R.
ISBN/EAN: 9788202413491
Omtale Jernteppet

Da den andre verdenskrig tok slutt fikk Sovjetunionen plutselig og uventet kontroll over et enormt territorium i Øst-Europa. Jernteppet viser hvordan Stalin og hans hemmelige politi satte seg fore å tvinge en rekke radikalt forskjellige land inn i de strenge rammene til ett politisk og moralsk system: kommunismen.
Boken skildrer hvordan samfunnsinstitusjoner systematisk ble plukket fra hverandre, hvordan regimer ble bygget opp i deres sted, og hvordan dagliglivet etter hvert gikk sin gang. Ved å dra veksel på nyåpnede østeuropeiske arkiver, intervjuer og personlige beretninger løfter Anne Applebaum frem gripende historier - fra mennesker som forgjeves forsøkte å gjøre motstand, til de som valgte å tilpasse seg et diktatorisk styresett som holdt dem fanget i sitt jerngrep.

Til toppen

Andre utgaver

Jernteppet
Bokmål Ebok 2013

Flere bøker av Anne Applebaum:

Anmeldelser Jernteppet

Øst-Europas nullpunkt

"Grundig og klokt om kommunistenes maktovertagelse i Polen, Ungarn og Øst-Tyskland etter annen verdenskrig."".. et både fascinerende og skremmende innblikk bak jernteppet - og en viktig påminnelse av hvor mange som faktisk kjempet imot."

 
Sten Inge Jørgensen, VG

Nekrolog over jarnteppet

"Anne Applebaum gjev oss ein grundig dokumentasjon av det sovjetiske grunnrisset."

Per Egil Hegge, Dag og tid

Diktaturet i hverdagen

"Nyansene i hverdagslivet kommer klarere fram i engasjerende, ny bok om Jernteppets historie.(...)Jernteppet» er en syntetiserende, kilderik og engasjerende analyse av totalitarismens virkning på østeuropeere i etterkrigstida, med vekt på deres hverdagsliv, og en bok som gir troverdig svar på hvorfor det ideologiske betongbyggverket raknet: De kommunistiske partiene innfridde ikke sine løfter."

Stian Bromark, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Anne Applebaum (f.1964) er amerikansk prisvinnende journalist og forfatter. Hun har vært redaktør i The Economist og sittet i styret for The Washington Post. Jernteppet er hennes tredje bok. Tidligere har hun skrevet Mellom øst og vest, en reiseskildring fra Øst-Europa, og Gulag, en historisk gjennomgang av de beryktede sovjetiske straffeleirene. For sistnevnte fikk hun Pulitzer-prisen.