Jenta i veggen (Innbundet)

I skjul for nazistene

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202569662
Kategori: Fakta for barn
Alder: 14 - 20
Omtale Jenta i veggen

Ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg, greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytten holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden kunne dukke opp uventet.

En ungdomstid mistet og resten av familien ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Jenta i veggen er Betzys fortelling.

Til toppen

Andre utgaver

Jenta i veggen
Bokmål Ebok 2018
Jenta i veggen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Jenta i veggen
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Lena Lindahl:

Anmeldelser Jenta i veggen

Imponerende om «den norske Anne Frank» 26.04.2018

«Jenta i veggen» er uhyggelig lesning. På sitt beste puster boken liv i historien og minner oss om at det ikke er altfor lenge siden at mennesker, ikke så ulike oss selv, ble definert som uønsket og sendt til tilintetgjørelse på grunn av sin religion og sitt kulturelle opphav.

Anne Cathrine Straume, nrk.no

Lena Lindahl gjør en solid jobb med en sterk historie om en jødisk familie fra Trondheim og deres møte med Holocaust. Boken presenterer det store bildet av jødeforfølgelser i Europa, Norge og Trondheim, samtidig som det hele tiden også er én persons historie (...) ved å fortelle om verdenskrigen og holocaust fra en ung norsk kvinnes perspektiv, har den potensial til å bli en bruksbok med langt liv i skole og bibliotek."

Morten Olsen Haugen, Aftenposten

"Gripende beretning (...) Lindahl grundig og god (...) innsikt i Hitlers maktovertagelse, Krystallnatten, krigsutbrudd, de norske nazistene, konsentrasjonsleirene, Tysklands fall."

Cathrine Krøger, Dagbladet

En bok som gir pusteproblemer 02.05.2018

"Stor takk til forfatter og forlag, og alle medvirkende personer og instanser for at denne familiehistorien nå er blitt kjent!"

Paul Odland, Dagen

Presis innføring i holocaust 17.04.2018

"Med «Jenta i veggen» har Lena Lindahl satt en helt ny standard for kildearbeid i sakprosa for ungdom. Boka er som skapt for norske klasserom (...) Heretter vil en ungdomsbok inngå som referanseverk på lik linje med andre historiske kilder om andre verdenskrig."

Guri Fjeldberg, Barnebokkritikk

Årets sommerbøker: 12 boktips til sommerferien 22.06.2018

"En historie ikke til å tro, om hvordan en ung norsk kvinne, Betzy Rosenberg, ble gjemt fra høsten 1942 og helt fram til frigjøringen i mai 1945."

Kristine Isaksen, VG

Today`s been a good day. The reason is pretty much because of an event I went to today, which was in the Holocaust Center (it`s called that, but it`s a center for studies of Holocaust and Religious minorities) in Oslo. (…) The author Lena Lindahl just got a book published, and it`s about a girl and how she survived Holocaust during the second world war. (…) It`s these kind of stories from the war that interest me. Stories about humanity and love (…) there should be more history books out there that are written for young people. Most of the history books that I`ve read are academic and therefore not that interesting for people who are 15-25 years old. “The girl in the wall” is a book written for the youth – you learn about history, but it`s more “dramatised”.

Ung muslimsk, anonym blogger, som var til stede på lanseringen av Jenta i veggen på Holocaust-senteret

"Stalker", Blogg: Naming My Voice

«Jenta i veggen – I skjul for nazistene» av Lena Lindahl 16.04.2018

"Boka er et vern mot hat, diskriminering og fordommer (...) Lena Lindahl (...) forklarer de store linjene, foranledningene, dehumaniseringen som nazistene sto for, spillet. Dette er en bok alle tenåringer bør lese når de går på ungdomsskolen. Vern og holdningsberedskap mot strømninger vi ser i dagens samfunn, er et av de viktigste vernene vi skal sette opp, bygge på og forsterke."

Bjørn Harry Schønhaug, Facebook/Hvite busser

Til toppen

Om forfatter

Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland. Hun har utdannelse i tysk og journalistikk fra hhv. Universitetet og Høgskolen i Oslo, og bor nå i Oslo og jobber som journalist. Hun lot seg tidlig inspirere av særlig tyske barnebøker, og debuterte som barnebokforfatter med Verdens første ballongferd (2012). Etter den kom Biene i New York (2016), Jenta i veggen (2018), basert på en sann historie om den norske jødiske janta Betzy Rosenberg som gjemte seg for nazistene under krigen, leseløven Dyreliv (2020) og Kaffetorsken (2020).