Jeg overlevde Treblinka (Innbundet)

Forfatter:

Thomas Lundbo (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 124
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Je suis le dernier juif
Oversatt av: Lundbo, Thomas
ISBN/EAN: 9788281691513
Kategori: Historie og Biografier
Omtale Jeg overlevde Treblinka

I 2004 døde den jødiske forretningsmannen Chil Rajchman i Uruguay. I huset hans fant familien et gammelt håndskrevet manuskript, som Rajchman hadde holdt skjult for alle unntatt sin bror i 60 år. Manuset inneholder beretningen om hans 10 måneder som Sondernkommando i Treblinka, der han i 1942-43 ble tvunget til å se - og medvirke til - hundretusener av andre jøders død i KZ-helvetet. Rajchman unnslapp leiren med nød og neppe, mens nærmere en million andre ble drept på under ett år. Bare noen titall overlevde Treblinka. Rajchman var en av dem. Rajchman skrev sin beretning kort tid etter flukten, og teksten bærer preg av trangen til å få fortalt det grusomste og det nødvendigste, det som aldri må glemmes. Boken er et unikt og rystende vitnesbyrd fra et menneske som overlevde det nesten alle andre bukket under for. Rajchmans erindringer vekker oppsikt i historiske fagmiljøer, og utgis nå over hele verden. "Rajchman skriver intenst ... dette er en viktig bok som fortjener en fremtredende plass i Holocaust-litteraturen." - Sunday Times

Til toppen

Andre utgaver

Jeg overlevde Treblinka
Bokmål Heftet 2013
Jeg overlevde Treblinka
Bokmål Ebok 2012
Anmeldelser Jeg overlevde Treblinka

«En liten bok, men stor av litterært format og nærmest smertefullt gripende å lese.»

Johan O. Jensen, Adresseavisen

«De etterlatte fangeerindringene til jødiske Chil Rajchman, nå oversatt til norsk, viser at utryddelsesleiren Treblinka ikke sto tilbake for Auschwitz i ubeskrivelig ondskap.»

Aftenposten

«Budskapet er både gripende og grusomt. Vi trenger slike skildringer fra det om skjedde under Holocaust. Derfor anbefaler jeg boken på det sterkeste!»

Ove Eikje, Dagen

«I sin gripende enkelhet åpner Rajchmans beretning nye horisonter i vår begripelse av ondskap ... Et viktig og hjerteskjærende bidrag til vår søken etter sannhet.»

Elie Wiesel

«De små detaljene, som er både gripende og gruoppvekkende, setter spor, slik de bør gjøre.»

The Irish Examiner

«Rajchman skriver intenst ... dette er en viktig bok som fortjener en fremtredende plass i Holocaust-litteraturen.»

Sunday Times

«Skrevet i presens, har (boken) en levende umiddelbarhet og nakenhet ved seg som ingen historisk skildring kan oppvise.»

Sunday Express

«Dette er en av de mest gruoppvekkende bøkene jeg har lest, og den var umulig å legge fra seg ... en vesentlig berikelse av litteraturen om Holocaust.»

Mail on Sunday

Til toppen

Om forfatter
Chil Rajchman (1914-2004), et av seks barn i en jødisk familie i den polske byen Lodz. Morens tidlige død gjorde at Chil tidlig måtte bidra til familiens økonomi. Etter tyskernes invasjon i september 1939 flyktet han og søsteren til Pruszkow, og ble deretter ført til ghettoen i Warzsawa. Fra høste 1942 tilbragte han et år i utryddelsesleiren Treblinka, og unnslapp som en av svært få etter et opprør. Etter krigen bosatte han seg med sin kone i Uruguay, der han drev en tekstilfabrikk. Rajchman vitnet i flere rettssaker mot fremtredende nazister.