Omtale Jakten på tirsdag

For første gang utgis debutantantologien Barnesignaler. Årets samling, JAKTEN PÅ TIRSDAG, består av atten svært forskjellige dikt og historier for barn, alle skrevet av barnebokdebutanter. Rune Belsvik og Vigdis Hjorth har også bidratt med hver sin historie.

Tekstene i årets antologi er varierte og viser at lysten til å skrive for barn spenner fra de som var barn for ikke så lenge siden og til besteforeldre som husker bemerkelsesverdig godt hvordan det var å være barn. Felles for de utvalgte debutantene er at de har en historie å fortelle, enten den kommer i diktform eller som en lang novelle.

Interessen for å komme med i denne første samlingen Barnesignaler har vært fantastisk! De utvalgte tekstene er plukket ut blant over 450 bidrag.

Sytten debutanter og to erfarne forfattere har skrevet tjue spennende, snodige, sprelske, realistiske, fantastiske, sjarmerende, levende og ikke minst lovende tekster for barn.

Torill Alsos Hånden i teltet
Rune Belsvik Det er så lenge til jul
Marit Berger Lykkesmaragden
Kirsten Marianne Bessesen Min elleville søster
Hilde Eskild Og Gud skapte en brygge
Gunnar Hagen Det kvite flyet
Kristin Henriksen Inne i min nese
Vigdis Hjorth Emma + Birk = ?
Randi Hobøl Olav og jeg
Carl Johansen Under snøen
Frode Kaafjeld Kaffepiken
Lars Kalvik Nissen og katten
Leif Knudsen Fordømt, sa pappa
Mona Lande Kan ikke komme ut nå…
Mona Lande Stormkysset
Anders Lindqvist Jakten på tirsdag
Beate Muri Pratekoppen
Rannveig Mørk Godis
Hege Synøve Nordén Huset med den blå hagen
Kristin Aafløy Opdan Valdemars øye

Til toppen

Flere bøker av Torill Alsos, Rune Belsvik, Marit Berger, Kirsten Marianne Bessesen, Hilde Eskild, Gunnar Hagen, Kristin Henriksen, Vigdis Hjorth, Randi Hobøl, Carl Johansen, Frode Kaafjeld, Lars Kalvik, Leif Knudsen, Mona Lande, Anders Lindqvist, Beate Muri, Rannveig Mørk, Hege Synøve Nordén og Kristin Aafløy Opdan:

Om forfatter

Rune Belsvik er fødd i Haugesund i 1956 og oppvokst på Stord. Han bur nå i Randesund ved Kristiansand. Rune Belsvik debuterte i 1979 med Ingen drittunge lenger, som han også fekk Noregs mållags pris for i 1980. For barnebøkene om Dustefjerten har Belsvik fått Kulturdepartementets litteraturpris. Dustefjerten er òg kjend frå barnetimen i NRK.
Rune Belsvik blei tildelt Brageprisen 2000 for beste ungdomsbok, og har eit breitt og mykje verdsett forfattarskap bak seg. Han har dikta ei vedunderleg forteljing - Verdas mest forelska par (2001) - for barn og vaksne om kjærleikens magi og utfordringar, og om kva som kan henda når forelskinga skal på utstilling.

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse. Hjorths romaner er oversatt til 27 språk, og Arv og miljø ble nominert til National Book Award og Millions Best Translated Book Award da den utkom i USA og Storbritannia i 2019.

Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Våren 2017 var Vigdis Hjorth Festspilldikter i Bergen.

Er mor død (2020) fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen og Subjektprisen. Romanen er også nominert til Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris.

Anders Lindqvist (f. 1977) er stort sett oppvokst i Trondheim, men endte til slutt opp i Oslo. I fantasien bor han i Italia, noen ganger Portugal eller Polen.