Islam og demokrati i Iran (Innbundet)

Essays

Forfatter:

Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 182
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Islam and the democracy in Iran
Oversatt av: Jensen, Kjell Olaf
ISBN/EAN: 9788202241230
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Islam og demokrati i Iran

Hasan Yousefi Eshkevari er islamsk teolog, og en av Irans fremste reformtenkere. Han har sittet flere år i fengsel for sine standpunkt. I denne boken diskuterer han hvordan en demokratisk styreform ikke står i et motsetningsforhold til islam, og viser hvordan demokrati og religion kan forenes.

"Fra og med den islamske revolusjonen har verdenssamfunnets oppmerksomhet vært rettet mot Iran. Hva som skjer i dette landet er av vital betydning: Strategisk beliggenhet, betydelige olje- og gassforekomster, en godt utbygget infrastruktur og en velutdannet middelklasse gjør Iran til en sentral politisk aktør i Midtøsten. I flukt med den internasjonale konflikten om Irans rett til å utvikle kjernekraft og etter valget av en ultrakonservativ president i 2005, er alle synspunkter på sosial og politisk utvikling i Iran blitt utfordret på nytt.

Et av de underliggende spørsmålene har vært om islam og demokrati lar seg forene. Det er ikke bare i Vesten spørsmålet reises. I 1990-årenes Iran ble det innledet til en omfattende og offentlig debatt om forholdet mellom religion og stat, mellom islam og demokrati. Det er hovedlinjene i denne debatten som står i fokus i dette utvalget av artikler, skrevet av den iranske reformtenkeren Hasan Yousefi Eshkevari."
Fra Kari Vogts forord

Hasan Yousefi Eshkevari (f. 1949) er forsker, journalist og prest, og en av Irans fremste reformtenkere og menneskerettighetsforkjemper. Han ble i år 2000 fenglslet og dømt etter at han i august samme år deltok på en konferanse i Berlin, med tema ”Iran etter valget”. Takket være itnernasjonalt press fra Amnesty International, PEN og andre organisasjoner ble han frigitt i 2005, men lever fortsatt under overvåking og sensur.

Til toppen