Intimitet (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 1998
Antall sider: 109
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Intimacy
ISBN/EAN: 9788202175702
Omtale Intimitet

"Så dette er kanskje vår siste kveld som en uskyldig, hel, perfekt familie, min siste kveld med den kvinnen jeg har kjent i ti år, en kvinne jeg vet nesten alt om, og ikke lenger vil vite av. Snart vil vi være som to fremmede. Nei, det vil vi aldri bli. Å såre noen skaper uvilkårlig nærhet. Vi vil være et farlig bekjentskap for hverandre, belastet med fortid. Den første gangen hun la hånden sin på armen min - jeg skulle ønske at jeg hadde snudd meg bort da." Kureishi gir stemme til det moderne menneskes forbannelse, angsten for kjedsomheten. Redselen for dagliglivets banalitet og trykkende alminnelig fortrolighet.

Oversatt av Inger Gjelvik
Originaltittel: Intimacy

Til toppen

Om forfatter
Hanif Kureishi (f. 1954) har skrevet en rekke romaner, noveller, skuespill og filmmanus i tillegg til essays og en memoir.
Kureishi er født i London og har engelsk mor og pakistansk far. Faren kom til England for å studere jus, men gav opp studiene og bosatte seg i Bromley da han traff Kureishis mor.

Hanif Kureishi gikk på samme skole som David Bowie i Bromley, men droppet ut av Universitet i Lancaster og skrev i 1985 My beautiful laundrette, et filmmanus om en homoseksuell pakistansk-engelsk gutts oppvekst i London. Filmen ble regissert av Stephen Frears og Kureishi vant flere priser for manuset.
Debutromanen Bydels-buddha fikk Whitbreadprisen for beste debutroman og ble også tv-serie med lydspor av David Bowie. Året etter, i 1991, lanserte Kureishi London kills me, en film der han både skrev manus og hadde regi.
Romanen Intimitet fra 1998 fikk stor oppmerksomhet blant annet fordi den handler om en mann som forlater kone og barn etter å ha følt seg fysisk og psykisk avvist av henne. Romanen kom samtidig som Kureishi forlot sin kone og deres to sønner.

Hanif Kureishi er regnet som en av de første og viktigste stemmende i den britiske multietniske litteraturen. Han mottok i 2008 ordenen Commander of the Order of the British Empire.
Kureishi er gift og har tre barn.