Ingen skal høre hvor stille det er (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 140
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202334529
Kategori: Romaner
Omtale Ingen skal høre hvor stille det er

«Jeg er Hanna. Jeg har tre mødre. Jeg liker Kråka bedre enn Nattfugl. Kråka og jeg har mange hemmeligheter sammen. Nattfugl er så stille. Alt blir så stille i huset når det er hun som er der. Alt lister seg. Lampene lyser svakere. Ovnene blir kalde. Alt lytter. Nattfugl sitter på soverommet sitt. Gardinene er for og vinduet lukket, det kan jeg se på lang avstand når jeg kommer, og da vet jeg det er Nattfugl som er inne […] Kråka blunker fort med øynene og ser snart hit, snart dit, men det ligger en latter på lur i øyekroken som jeg liker. Tullejenta, sier Kråka, dansejenta, tullejenta, kom så danser vi. Og så gjør vi det, enda det er sent på kvelden, og jeg er oppe enda, men det gjør ingenting, sier Kråka. Vi kan ikke alltid være fornuftige, vi må leve litt tullejenta, dansejenta, det er vår hemmelighet, ikke sant, sier Kråka. Kråka og jeg har mange hemmeligheter sammen.»

Men best liker Hanna mamma. Mamma med rolig stemme ved dreieskiven, mamma som elsker skogen og alt som vokser. Hanna trekkes mellom lojaliteten til moren, og farens ønske om at alt skal være ryddig og greit. Sine egne vanskeligheter med venninnene må hun holde for seg selv for at ikke noe forferdelig skal skje.

Vi treffer Hanna igjen som voksen, i det hun kommer tilbake til barndomshjemmet etter morens død. Hun har en voksende følelse av tvil, en tvil som til syvende og sist må føre til et oppgjør med faren.

Til toppen

Anmeldelser Ingen skal høre hvor stille det er

Disse bøkene er verd å huske fra 2010

"(...)Benedicte Meyer Kronebergs Ingen skal høre hvor stille det er er beste debutroman."

Terje Stemland, Aftenposten

Tankevekkende om sinnslidelser

"Boken vekker et vell av betraktninger hos en leser."

Eigil Steinsfjord , Vårt Land

Fin debut om å meistre spor etter ei mor

"Debutant Benedicte Meyer Kroneberg er fingernæm i skildringa av ansvaret som blir lagt på vesle Hanna, og forteljarrøysta i Ingen skal høre hvor stille det er minner meg om Merete Lindstrøms tette og sterke prosa. I delar av Kronebergs roman finst eit eksistensielt ubehag midt i det enkle og fint ladde språket,"

Margunn Vikingstad, Dag og Tid

"Nettopp i denne språklige styrken åpnes også potensialet for en spennende ny forfatterstemme i norsk litteratur.(...) Kronebergs debutroman er både rørende og rystende."

Torolf E. Kroglund, Agderposten

Benedicte Meyer Kroneberg debuterer med en bevegende fortelling om et barn under press

Maja Troberg Djuve, Dagbladet

Noen skulle ha hørt

Kroneberg skriver godt, jeg tror på fortellingen hennes. Karakterene er klare og tydelige. Noen steder brytes teksten opp av naturlyriske partier, partier som kontrasterer den følelsesmessige intensiteten i historien på en var og vakker måte.

Sigrun Hodne, Stavanger Aftenblad

"Kroneberg skal ha ros for å behandle et vanskelig tema fra barnets ståsted, og hun skildrer godt den uroen som et barn uvegerlig må føle ved aldri å vite om mor er kråke eller nattfugl."

Guro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

"Boka skildrer en løsrivelsesprosess på en svært innsiktsfull måte."

Liv Riiser, Vårt Land

Til toppen

Om forfatter
Benedicte Meyer Kroneberg er født i 1972 i Oslo, men bor på Hisøy utenfor Arendal. Hun har hovedfag i nordisk litteratur fra NTNU og jobber som lærer i ungdomstrinnet.