Ikke sant (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 152
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788204136848
Kategori: Romaner
Omtale Ikke sant

Tenk om man en dag tipper over, mister kontrollen og taper kontakten med alle realiteter? Hva foregår egentlig inne i hodet til et menneske som klikker fullstendig?

I Linde Hagerups nye roman Ikke sant, møter vi Tina idet hun tråkker over denne grensen, og vi blir med videre gjennom hennes hasardiøse prosjekt med å konstruere sin egen virkelighet.

Hovedpersonen Tina ligger naken på gulvet i leiligheten sin i Berlin og lytter. Hun har ikke begrep om tid, og går bare ut av leiligheten når det er høyst nødvendig. Som når hun må kjøpe mat – til seg selv, og til musen Helge som bor under badekaret. Tina har behov for 8 meters klaring rundt seg i alle retninger for å få med seg auraen sin uskadd. Å gå i butikken er derfor et mareritt. Handleturen kan også by på ufrivillig komikk, i alle fall for tilskuerne, og for leseren. Man får litt dårlig samvittighet når man ler av Tina. Hvordan kan man le av en slik tragedie? Kanskje fordi man kjenner igjen trekk i seg selv. Kanskje på grunn av frykten for å ende opp som henne.

Ikke sant er en høyst uvanlig leseopplevelse. Å bli med på innsiden av et forrykt sinn kan nærmest gi følelsen av en psykologisk thriller.

Med intensitet og mørk humor, tegner Linde Hagerup et portrett av en kvinne som lever et liv basert på kritiske misforståelser og umulige håp.

Til toppen

Anmeldelser Ikke sant

"høstens mest intense, rystende og elegante skjønnlitterære kvinneportretter. [...] svært solid"

 
May Grethe Lerum, VG

"godt språk, en nøktern fremstillingsevne og fantastiske skildringer av en persons indre"

 
Anette Torjusen, Fredriksstad Blad

"Samtidig bidrar den mørke humoren som ligger og ulmer under det forferdelige, til å gi romanen et snev av noe David Lynch-aktig etter hvert. For det blir bare mer og mer mystisk underveis. Det trekkes ingen moralsk konklusjon, sannheten tilsløres og endene passer ikke sammen til slutt. Det er befriende annerledes enn jeg hadde forventet."

Annette Orre, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Linde Hagerup er født i 1968, og er oppvokst på tettstedet Rykkinn utenfor Oslo. I dag bor hun og sønnen på Kråkerøy i Fredrikstad. Hun holder skrivekurs, også på videregående skoler.

Sytten år gammel kom Linde inn på Skrivekunstakademiet i Bergen som en av de yngste noen sinne. Senere jobbet hun i mange år med teateradministrasjon, og hun har også jobbet ti år som medredaktør i det litterære tidsskriftet Vagant.

Linde Hagerup debuterte i 1999 med den kritikerroste korttekstsamlingen Og det skal vare så lenge. I 2007 kom romanen Ikke sant, også den til strålende mottakelse. Boka ble solgt til Nederland og utkom der våren 2011. I 2008 debuterte Hagerup som barnebokforfatter med diktsamlingen Verdens største gorilla og andre rim, som mottok Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris. Linde Hagerup fullførte høsten 2011 sin ungdomstrilogi om Billie og vennene hennes med romanen Var det det det var. De to første bøkene i trilogien var Ingen som røyker hopper strikk (2009) og Get used to it (2010). I 2016 kom En bror for mye, som tar for seg fosterhjemsproblematikk sett fra et barns ståsted. Boken fikk svært gode anmeldelser.