I Roald Amundsens skispor (Innbundet)

Kappløpet til Sørpolen - 100 år etter

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202391881
Kategori: Natur og friluftsliv
Omtale I Roald Amundsens skispor

Først 100 år etter at Roald Amundsen nådde Sørpolen ble ruta hans repetert. Meter for meter fulgte Stein P. Aasheim, Vegard Ulvang, Harald Dag Jølle og Jan-Gunnar Winther i pionerens gjenblåste skispor. 14. desember var målet – hundreårsdagen og jubileumsfeiring. Da sto Stoltenberg og ventet på Sørpolen. De greide det akkurat, med 13 minutters margin.

Boka gir et usminket bilde av kappløpet for å holde tritt med Amundsen. Bedre enn noen er Stein P. Aasheim i stand til å sette ord på både gleder og lidelser underveis. For det gikk ikke som planlagt. «Jeg forsvant ned i en mørkekjeller jeg ikke visste fantes», skriver Aasheim. Da gjensto det fortsatt 400 km. «Det var langt mellom ytterpunktene, både fysisk og mentalt».

Roald Amundsen hadde ført en hel nasjon bak lyset med å reise til Sørpolen i stedet for Nordpolen. Han måtte ganske enkelt lykkes. Med loggboka til Amundsen og de gamle dagbøkene som teltlektyre, kom jubileumsekspedisjonen tettere på Amundsen og hans menn enn noen tidligere har vært i stand til. De fire karene representerer bærebjelkene i norsk polartradisjon: skiferdighet, vitenskap og eventyrlyst. Samtalene i teltet gir et spennende utgangspunkt både for å trekke historiske linjer og for refleksjoner rundt polarområdenes betydning i dag.

Til toppen

Anmeldelser I Roald Amundsens skispor

"To tidsepoker bindes sammen på en spennende, lærerik og humoristisk måte. Jubileumsekspedisjonen er skildret på en fengende måte."

 
Lene-Mari Prøven, Trønder-Avisa

"Stein P. Aasheim har vist det før, og han gjentar det også i denne boka:Han kan både «gå på tur» og skrive om det på en spennende, engasjerende, lærerik, humoristisk og passe selvironisk stil. Han sprenger og fornyer «fortell-om-en-tur-formatet», og gir oss mer, mye mer."

 
Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke

"... ei sjeldan god polarreiseskildring - fortald med knapp språkføring og maskulint-ironiske situasjonsskildringar, krydra med utstyrstestar og polarhistorie."

Sjur Haga Bringeland , Dag og Tid

"Eventyrer Stein P. Aasheims ekspedisjoner blir det som regel bok av. Heldigvis, også denne gang. (...) Aasheim mestrer balansen mellom de små og store linjene. Og han unngår klisjeene. Det er befriende. Med lettfattelig og underholdende språk, respekt, ydmykhet og en tydelig personlig stemme trekkes vi med på en reise der de fire tidvis føler seg som krigsinvalide på vei i gjenblåste skispor til Sørpolen"

Gunhild Aaslie Soldal, UTE

Til toppen