I en blå tid (Innbundet)

- og andre noveller

Forfatter:

Inger Gjelsvik (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 239
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Stories
Oversatt av: Gjelsvik, Inger
ISBN/EAN: 9788202207236
Omtale I en blå tid

“Ikke at det ikke hadde kostet. Det krevde besluttsomhet, organisasjonsevne og ikke lite oppfinnsomhet å drikke tett dag og natt; fornærme venner og ukjente; stille uinvitert i selskaper og prøve seg på sex med tenåringsjenter; låne penger og aldri betale tilbake; lyve, komme med dårlige unnskyldninger, være unnvikende, upålitelig og egoistisk. Han hadde hatt mange fortrinn å overvinne. Men til slutt, etter års innsats hadde han lykkes, triumfert, med sitt nederlag.”

I en blå tid er et utvalg av Hanif Kureishis noveller fra 1997 og frem til i dag. Sitatet er hentet fra tittelnovellen, og på mange måter summerer kanskje dette opp Kureishis forfatterskap - livet er kjipt. Og dersom det et øyeblikk virker bra, er det en fordømt plikt å ødelegge harmonien.

Hanif Kureishi er en kunstner med mange bein å stå på. Han er en prisbelønt forfatter, en Oscar-nominert filmmanusforfatter, en kritikerrost teaterregissør. Men mange mener at det er som novellist at han gjør sine aller beste ting. Med samlingen I en blå tid er en del av Kureishis noveller for første gang tilgjengelig på norsk.

Oversatt av Inger Gjelsvik

Anmeldelser"Som en godtepose med surt og søtt - hver novelle er verd en smak."
Tonje Tveite, Dagbladet
Les hele anmeldelsen

"...en meget godt sammensatt novellesamling fra en av britenes fineste forfattere. Den er levende, styggvakker og full av svart humor. Hanif Kureishi kan dette med noveller."
Pål Hilmar Sollie, Poeten.no
Les hele anmeldelsen

"Det er flere beretninger fra forfengelighetens marked, og de er skarpe, treffende og morsomme."
Einar O. Risa, Stavanger Aftenblad
Les hele anmeldelsen

Til toppen

Om forfatter
Hanif Kureishi (f. 1954) har skrevet en rekke romaner, noveller, skuespill og filmmanus i tillegg til essays og en memoir.
Kureishi er født i London og har engelsk mor og pakistansk far. Faren kom til England for å studere jus, men gav opp studiene og bosatte seg i Bromley da han traff Kureishis mor.

Hanif Kureishi gikk på samme skole som David Bowie i Bromley, men droppet ut av Universitet i Lancaster og skrev i 1985 My beautiful laundrette, et filmmanus om en homoseksuell pakistansk-engelsk gutts oppvekst i London. Filmen ble regissert av Stephen Frears og Kureishi vant flere priser for manuset.
Debutromanen Bydels-buddha fikk Whitbreadprisen for beste debutroman og ble også tv-serie med lydspor av David Bowie. Året etter, i 1991, lanserte Kureishi London kills me, en film der han både skrev manus og hadde regi.
Romanen Intimitet fra 1998 fikk stor oppmerksomhet blant annet fordi den handler om en mann som forlater kone og barn etter å ha følt seg fysisk og psykisk avvist av henne. Romanen kom samtidig som Kureishi forlot sin kone og deres to sønner.

Hanif Kureishi er regnet som en av de første og viktigste stemmende i den britiske multietniske litteraturen. Han mottok i 2008 ordenen Commander of the Order of the British Empire.
Kureishi er gift og har tre barn.