Hvordan soldaten reparerer grammofonen (Heftet)

Forfatter:

Astrid Nordang (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Wie der Soldat das Grammofon repariert
Oversatt av: Nordang, Astrid
ISBN/EAN: 9788202324018
Omtale Hvordan soldaten reparerer grammofonen

Aleksandar vokser opp i den lille bosniske byen Višegrad. Han er evnetrollmann og fiskekunsten og elvesnakkernes sjefskamerat. Men hans største talent ligger i å finne opp historier. På skolen er det umulig for ham å holde seg til skolestiltemaet, til det er galskapen ved oldeforeldrenes innhøstingsfest for stor, historien om bedratte ektemenn som går amok for gripende og elva Drinas bekjennelse for utrolig.

Når krigen så velter innover Višegrad med grusom tyngde, greier ikke verden, slik Aleksandar kjenner den, å holde stand mot volden. Familien blir nødt til å flykte. I et fremmed, vestlig land skal Aleksandars fabuleringsevne vise seg å være livsviktig, ved hjelp av den klarer han å finne seg til rette og dikte opp et hjemsted for seg selv. Når den voksne Aleksandar endelig vender tilbake til sin barndoms by, skal det imidlertid vise seg om fabuleringsevnen hans holder mål i møtet med Bosnias etterkrigsrealitet.

Med Hvordan soldaten reparerer grammofonen har Saša Stanišic skrevet en forførerisk, burlesk og tragikomisk roman om en usedvanlig barndom under usedvanlige omstendigheter - og om den urokkelige tiltroen til det å fortelle.

Til toppen

Om forfatter

Saša Stanišic er født i 1978 i Višegrad i Bosnia-Herzegovina. Etter at byen ble okkupert av de militære i 1992 flyktet han sammen med sin bosniske mor og serbiske far, til Heidelberg i Tyskland. Stanišic har mottatt flere stipender og priser for sin første roman Slik soldaten reparerer grammofonen som ble oversatt til 32 språk. Hans nye bok, Før festen har fått en av Tysklands viktigste litterære utmerkelser, Preis der Leipziger Buchmesse.