Hvordan soldaten reparerer grammofonen (Innbundet)

Forfatter:

Astrid Nordang (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Wie der Soldat das Grammofon repariert
Oversatt av: Nordang, Astrid
ISBN/EAN: 9788202286002
Kategori: Romaner
Omtale Hvordan soldaten reparerer grammofonen

Aleksandar vokser opp i den lille bosniske byen Višegrad. Han er evnetrollmann og fiskekunsten og elvesnakkernes sjefskamerat. Men hans største talent ligger i å finne opp historier. På skolen er det umulig for ham å holde seg til skolestiltemaet, til det er galskapen ved oldeforeldrenes innhøstingsfest for stor, historien om bedratte ektemenn som går amok for gripende og elva Drinas bekjennelse for utrolig. Når krigen så velter innover Višegrad med grusom tyngde, greier ikke verden, slik Aleksandar kjenner den, å holde stand mot volden. Familien blir nødt til å flykte. I et fremmed, vestlig land skal Aleksandars fabuleringsevne vise seg å være livsviktig, ved hjelp av den klarer han å finne seg til rette og dikte opp et hjemsted for seg selv. Når den voksne Aleksandar endelig vender tilbake til sin barndoms by, skal det imidlertid vise seg om fabuleringsevnen hans holder mål i møtet med Bosnias etterkrigsrealitet.

Med Hvordan soldaten reparerer grammofonen har Saša Stanišic skrevet en forførerisk, burlesk og tragikomisk roman om en usedvanlig barndom under usedvanlige omstendigheter - og om den urokkelige tiltroen til det å fortelle.

Til toppen

Flere bøker av Saša Stanišic:

Anmeldelser Hvordan soldaten reparerer grammofonen

En formidabel innfallsrikdom

"Hvordan soldaten reparerer grammofonen er en oppvisning i språklig fantasi og metalitteratur."

Terje Stemland, Aftenposten

"...en interessant roman utenom det vanlige."

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

"Noe av det mesterlige i denne debutromanen ligger i måten han makter å vandre mellom de ulike modenhets- og refleksjonsnivåene på språklig, men også eksistensielt. "

Leif Ekle, NRK

"Innenfor denne ytre rammen er det et vell av historier: Aleksandars, men også andre figurers monologiske fortellinger. Det hele er imponerende godt føyd sammen."

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

En magisk forteller

"Han bruker barnets blikk og leverer en halsbrekkende, rørende og rystende fortelling der gledelige familiesammenkomster og blodig krigsdramatikk sidestilles og røres sammen til en uforglemmelig historie."

Turid Larsen, Dagsavisen

Fabelaktig

"Astrid Nordangs norske oversettelse sitter godt, og det er sjelden jeg har lest en mer vilter fortelling enn denne, å gjøre seg ferdig med den kjennes som å ha vært på en lang tur. Dette er en viktig fortelling om en krig hvis grusomhet aldri slutter å sjokkere oss, men det er ikke minst en vakker oppvekstroman skrevet av et bemerkelsesverdig nytt skrivetalent."

Silje Bekeng, Klassekampen

"Hvordan soldaten ...er full av slapstick, av surrealistiske kast, full av sprudlende og festlige utsagn, men også mettet med gru, bestialitet, krigsgalskap, sanseløse bombardementer og ødeleggelser. Og her er de vareste avsnitt av lyrisk ømhet."

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"Det er et fantastisk litterært landskap som åpner seg når Aleksandar tolker krigen ut fra sitt eget fantasifulle perspektiv. Karakterene er en brokete forsamling personligheter. Stanisic har en tendens til å få frem både de særeste og varmeste kvalitene i menneskene han beskriver. Noen forfattere har en stemme som gjør at du føler at du kjenner dem, som om det er en venn du har tillit og til og med kjærlighet til. Stanisic er en slik forfatter."

Kristine Kleppo, ABC Nyheter

Til toppen

Om forfatter

Saša Stanišic ble født i 1978 i Višegrad i Jugoslavia. Da Bosnia-krigen brøt ut i 1992, fikk familien hans problemer, ettersom faren er serbisk, moren bosnjak. De flyktet til Tyskland og fikk midlertidig opphold i Heidelberg.

Saša begynte på ungdomskolen i Heidelberg, der han tidlig viste et talent for skriving, først på bosnisk, siden mer og mer på tysk. Etter studier i Heidelberg og Leipzig fikk han sin første bokkontrakt. Den sørget for at han kunne bli i Tyskland, samtidig som foreldrene mistet oppholdstillatelsen og flyttet videre til USA.

Stanišic' første roman Hvordan soldaten reparerer grammofonen kom ut i 2006 og ble det årets store debut i Tyskland. Boken ble oversatt til 30 språk, og kom på norsk i 2009.

For sin andre roman, Før festen, mottok Stanišic Preis der Leipziger Buchmesse i 2014. Den kom på norsk i 2015.

Den tredje boken, Der du kommer fra, ga Saša Stanišic Den tyske bokprisen, og etablerte ham som sin generasjons store tyskspråklige forfatter ved siden av Daniel Kehlmann. Boken lå ett år sammenhengende på Spiegels bestselgerliste, og salgstallet har passert 400 000.

Stanišic fikk mye omtale, også i Norge, da han under prisseremonien for Den tyske bokprisen angrep Srebrenica-fornekter Peter Handke og Nobelpris-juryen. Stanišic uttalte at han kunne være til stede under seremonien fordi han «hadde flaks til å unnslippe det som Peter Handke ikke beskriver i sine tekster».

Der du kommer fra er under oversettelse til 25 språk, og kommer ut på norsk i mars 2021.