Hvor gammel blir en tiger? (Innbundet)

En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge

Forfatter:

Per Dybvig (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 104
Illustratør: Dybvig, Per
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202529079
Kategori: Fakta for barn og Les - lek - lær
Alder: 5 - 12
Omtale Hvor gammel blir en tiger?

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2016, KATEGORIEN ÅPEN KLASSE: SAKPROSA FOR BARN OG UNGE

NOMINERT TIL KULTURDEPARTEMENTETS FAGBOKPRIS FOR BARNE- OG UNGDOMSBØKER 2016

I Hvor gammel blir en tiger? vil Bjørn Arild Ersland finne ut hvorfor ikke alt i naturen kan leve like lenge. Katten Pi er blitt 12 år, og dyrlegen mener at den er blitt en gammel dame. En 12 år gammel jente er fortsatt et barn. Hvorfor blir noen gamle mye raskere enn andre?

Hvordan klarer noen skapninger å leve ekstremt lenge? Er det noe inni skilpadda som gjør at den blir 180 år? Har vi de samme tingene inni oss? Hvorfor blir vi annerledes når tiden går? Går det an å lage en maskin som gjør at vi lever lenger enn noen har gjort før oss?

Bjørn Arild drar for å spørre ekspertene. Sammen med havforskerne blir han ekspert på reker, og han får en favorittfisk som kan leve i 200 år. Han møter en gammel tiger, men dropper turen til verdens eldste tre. Ekspertene Bjørn Arild møter, vet alle noe om alder som han ikke visste fra før. Det er biologen, botanikeren, patologen, mikrobiologen, dyrlegen og han møter også en hjerneforsker.

"... Hvor gammel blir en tiger? er filosofisk, rørende, interessant og lærerik, om alder, aldring, sykdom, kjærlighet og død (...) utfordrer den tradisjonelle formen for fagbøker for barn, der forfatterens tilstedeværelse og personlige stemme gir nærhet til teksten. Illustratør Per Dybvig (...) viser med forklarende tegninger (...) hvordan aldring foregår. De uhøytidelige illustrasjonene tilfører den alvorlige tematikken en letthet og humor som balanserer og utfyller Erslands fagformidling."
Fra juryens begrunnelse ved nominasjonen til Kulturdepartementets Fagbokpris for barne- og ungdomsbøker 2016

Til toppen

Andre utgaver

Hvor gammel blir en tiger?
Bokmål Ebok 2016
Hvor gammel blir en tiger?
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Bjørn Arild Ersland:

Anmeldelser Hvor gammel blir en tiger?

"Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig har laga ei usentimental bok om livets lengd. [...] Grunnforteljinga om katten og eigaren er etablert på ein morosam og – sidan det trass alt handlar om at katten snart skal dø – lett melankolsk måte. [...] Det er eit mangfaldig ekspertpanel Ersland har skaffa seg [...] og desse ekspertane sikrar boka variasjon og framdrift. [...] Per Dybvig har laga livlege illustrasjonar som står skeivstilt til teksten. [...] Elles skapar illustrasjonane små humoristiske poeng ut av det meir kvardagslege og underfundige i teksten. Hvor gammel er en tiger? har ei behageleg usentimental framtoning, og sjølv om kunnskapen om aldring naturleg nok vekkjer tankar om livets slutt og meininga med det heile, er den frigjerande fri for nokon påtvinga høgare himmel. Der eg mistenkjer at andre forfattarar ville ha brukt høvet til å gni lærdomar om død og sorg og livets – akk! – så forgjengelege natur, held Ersland seg til saka, og konsentrerer seg om å hente inn og dele ut kunnskap."

Eivind Myklebust, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Bjørn Arild Ersland (f. 1965) er opprinnelig fra Mandal, nå bosatt i Stavanger. Han har skrevet en rekke kritikerroste barnebøker. Mest kjent er han for sine bilde- og faktabøker. Ersland har gjentatte ganger blitt nominert til priser for disse, bl.a. var han i 2011 nominert til Brageprisen for Gjøken. I 2009 mottok Ersland Skolebibliotekarprisen.