Hundreår med hodebry (Innbundet)

Utilregnelighetens historie

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202420994
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Hundreår med hodebry

Etter 22. juli 2011 ble galskap og straff med ett noe som alle i Norge hadde en mening om. Det som før var gjenstand for faglige diskusjoner blant en snever krets av jurister, rettspsykiatere og politikere, ble noe vi snakket om over kaffekopper og kantinebord. Men hva vil det egentlig si å være utilregnelig etter dagens lovverk, og hvordan har vi kommet frem til den definisjonen?

I Hundreår med hodebry forteller Bernt Gran forhistorien til dagens utilregnelighetsregler – et lovverk som knapt har blitt endret siden 1800-tallet, men som er et resultat av minst tusen års arbeid.

En historisk gjennomgang av «galskapens etymologi» kan forklare mye av synet på utilregnelighet og galskap frem til moderne tid, og boken beskriver også hvordan den norske rettspsykiatrien har fungert i de mer spektakulære sakene mot for eksempel Knut Hamsun, Sverre Riisnæs og Anders Behring Breivik.

Selv etter alle vitenskapelige revolusjoner de siste århundrer er det ikke nødvendigvis gitt at vår innsikt i menneskelig adferd er bedre i dag enn for 200 eller 2000 år siden. Spørsmålet om den sinnssyke lovovertreder er strafferettens evige dilemma, og debatten fortsetter.

Til toppen

Andre utgaver

Hundreår med hodebry
Bokmål Ebok 2014
Hundreår med hodebry
Bokmål Heftet 2015
Anmeldelser Hundreår med hodebry

Et spennende bidrag til videre diskusjon og forskning

"Gran er en mann som kan skrive. Han mestrer å formidle dels tunge temaer på en lettfattelig måte. Han er pedagogisk dyktig når han krydrer boken med spennende skildringer av sentrale og spektakulære enkeltsaker. Sakene som omtales, har ofte hatt avgjørende betydning for utvik lingen av utilregnelighetsreglene nasjonalt og internasjonalt. Boken er fint bygget opp med god dramaturgi som også medvirker til at den blir interessant og engasjerende lesning.(...)Uansett er Grans kritiske tenkning et viktig og spennende bidrag inn i den evige diskusjonen om rettspsykiatriske modeller og praksis. Jeg synes Grans bok blir mest spennende når han mener noe. Særlig når meningene og hypotesene går motstrøms."Pål Grøndahl, Tidsskrift for Norsk Psykologforening

Sakprosa

"Spørsmålet om den sinnssjuke­ forbrytaren er strafferettens evige dilemma. Grans bok gir oss større kunnskap om emnet."Vårt land

Til toppen

Om forfatter
Bernt Gran (f. 1974) har hovedfag i historie (NTNU, 2002) og master i rettsvitenskap (UiO, 2012). Han har jobbet som journalist i Adresseavisen, NRK og Dagbladet, og fra 2006 i Dagens Næringsliv.