Hundre og én dag (Innbundet)

En reportasjereise

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202233075
Kategori: Reiseskildringer
Omtale Hundre og én dag

«Mine rapporter fra Bagdad, er mine rapporter. De er forstått i lys av mitt eget, sikkert ikke tilstrekkelige, erfaringsgrunnlag. Begivenhetene kan ha blitt tolket forskjellig av ulike korrespondenter. En journalist fra Egypt rapporterte trolig på en annen måte fra krigens Irak enn jeg. En amerikaner vurderte muligens situasjonen annerledes. Kanskje la en intellektuell fra Le Monde vekt på andre momenter.

Sannheten om krigen i Irak finnes ikke. Eller rettere sagt, det finnes millioner av sanne beretninger, og kanskje like mange løgner. Min oppgave som journalist i krigskaoset var ikke å dømme, spå eller lage analyser. Det var å se, å spørre og å fortelle.»

Fra januar til april 2003 - i hundre og én dag - arbeidet Åsne Seierstad som reporter i Bagdad for skandinaviske, tyske og nederlandske medier. I avisartiklene og TV-reportasjene hun laget, formidlet hun det som foregikk i Irak før, under og etter angrepet fra de amerikanske og britiske styrkene.

Artiklene var øyeblikksrapporter, glimt fra krigen. De tilhørte bestemte dager og begivenheter. Vel så interessant fra reportasjereisen var det som skjedde mellom de avleverte artiklene, forarbeidet. Alt som ikke kom på trykk.

Gjennom sine ti år som journalist i krigs- og konfliktsoner, har Åsne Seierstad aldri arbeidet under vanskeligere forhold enn i Irak. I denne boken gir hun et nært innblikk i de utfordringene hun møtte. Her gjengis noen eller deler av tekstene hun skrev under krigen, men de settes inn i en sammenheng, for å vise noe av hva jobben som krigskorrespondent består av.

Les utdrag fra boken

Til toppen

Andre utgaver

Hundre og én dag
Bokmål Heftet 2004
Hundre og én dag
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Hundre og én dag
Bokmål Lydbok MP3-CD 2008
Hundre og én dag
Bokmål Ebok 2009

Flere bøker av Åsne Seierstad:

Anmeldelser Hundre og én dag

"En bragd av en bok."

Tom Egil Hverven, NRK

"Det er bare å slå fast at dette antakelig er den sterkeste norske krigsreporterbok noensinne."

Sven Egil Omdahl, Stavanger Aftenblad

"Hun gir et storartet innsyn i arbeidsforholdene, kampen med det irakiske informasjonsministeriet, i boforhold på de stadig mer herjede hotellene. Dette er en kvinne med godt blikk."

Guri Hjeltnes, VG

"Åsne Seierstad befinner seg uten tvil i frontlinjen blant Norges utenriksjournalister."

Stian Bromark, Dagbladet

"En intens skildring av tilværelsen som øyevitne i krigens Bagdad, hvor Åsne Seierstad konsentrerer seg om krigsreporterens viktigste arbeidsredskaper: Sine egne sanser."

Per Anders Madsen, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Åsne Seierstad (f. 1970) er cand.mag fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, spansk og idéhistorie. Som krigskorrespondent dekket hun konflikten i Irak (2003) og Afghanistan (2001) for skandinavisk presse og media.

Fra 1998 til 2000 jobbet hun i NRK Dagsrevyen, og dekket blant annet krigen i Kosovo i 1999. Hun var korrespondent for Arbeiderbladet i Kina 1997, og i Russland fra 1993 til 1996.

Seierstad har tidligere utgitt bøkene Med ryggen mot verden (2000), Bokhandleren i Kabul (2002), Hundre og én dag (2003) og Med ryggen mot verden - fremdeles (2004). Hun har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt journalistiske virke og for sine bokutgivelser.