Hundene sover (Innbundet)

Serie: Steg 

Forfatter:

Torstein Bugge Høverstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 128
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sleeping dogs
Oversatt av: Høverstad, Torstein Bugge
Serie:
ISBN/EAN: 9788202296315
Omtale Hundene sover

Familien kom foran alt. De hadde hverandre, og det var det eneste de hadde. Så kom det en utenfra, en som var for nysgjerrig, for nærgående. Og langsomt kom katastrofen.

Sonya Hartnett, vinneren av Astrid Lindgren Memorial Award 2008, kvier seg ikke for å beskrive det mørke og tabubelagte, heller ikke i Hundene sover.

På en forfallen gård på den australske landsbygda bor familien Willows. Faren styrer familien med jernhånd, og moren sliten tungt med psykiske problemer. De forsøker å drive en campingplass på gården, uten større hell. En dag slår en ung kunstner seg ned for å male det omliggende landskapet. Han er livredd hundene på gården, men fascinert av tristessen. Og ikke minst er han betatt av Michelle Willows, datteren i huset. Men så oppdager han at det er et incestuøst forhold mellom Michelle og broren Oliver. Og de vet at han vet! Og de er villige til å gjøre alt for at den tyranniske faren ikke skal få vite det.

Det utvikler seg til en uhyre spennende historie.

Til toppen

Om forfatter

Vinner av Astrid Lindgren Memorial Award 2008

Australske Sonya Hartnett ble tildelt den prestisjefylte Astrid Lindgren Memorial Award 2008 for sitt samlede forfatterskap. Prisen tildeles forfattere, illustratører, fortellere eller formidlere av litteratur som gjennom sitt arbeid gjenspeiler Astrid Lingrens ånd. Prisens formål er å øke interessen for barne- og ungdomslitteratur, og å fremheve barns rett til kultur på et globalt nivå. Det er den svenske regjeringens kunstkomité som deler ut prisen.

Sonya Hartnett er født i Melbourne, Victoria, Australia i 1968. Hun debuterte som forfatter allerede som 15-åring, og siden debuten har hun skrevet 18 romaner for barn, ungdom og voksne. Selv er hun ikke så interessert i presisere hvilke aldersgrupper hun skriver for. Hartnett er en av de forfatterne som baner ny vei for ungdomsromanens form og innhold, og bøkene hennes nærmer seg og oppløser grensene mot voksenlitteraturen. Ikke bare utfordrer hun ungdomsroman-sjangeren – hun utfordrer stadig sine egne grenser som forfatter. Ingen av bøkene hennes ligner den foregående. Hun avpasser perfekt det vakre, presise og bilderike språket og den kunstneriske fortellerteknikken til hver enkelt romans egne forutsetninger.

Hartnett skildrer ofte tilstanden av makt og tilhørighet i små grupper – i en familie, en vennekrets eller hos et tvillingpar. Den fornyende innsatsen hennes består blant annet i at hun trenger dypere inn i psyken på ungdommer som har traumatiske opplevelser bak seg. Karakterene hennes gjennomlever ofte vanskelige hendelser. Ingen lesere forblir uberørt av det hun forteller. Hun unngår ikke det mørke, stygge eller ondskapsfulle. Men under overflaten pulserer det et sterkt sinne over hvordan barn og unge behandles, et sinne som kombinert med hennes virtuose fortellerstemme skaper medfølelse og engasjement.

Astrid Lindgrens verk gjennomsyres av medfølelse med barn som lever under vanskelige vilkår. Hartnetts originale og provoserende forfatterskap fører denne tematikken inn i en ny tid.

Sonya Hartnett er oversatt til flere språk, blant annet dansk, tysk, svensk, finsk, italiensk og kinesisk. Hun har allerede fått flere priser og utmerkelser, blant andre Guardian Children’s Literature Prize i Storbritannien 2002 for Thursday’s Child og Children’s Book Council Book of the Year Award for Younger Readers 2005 for barneboken The Silver Donkey.
( Tekst © Hentet fra nettsiden til The Astrid Lindgren Memorial Award)

Bøker i serien