Høyt spill om Afghanistan (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 312
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202329099
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Høyt spill om Afghanistan

I to dramatiske år var Kai Eide FNs øverste mann i Afghanistan. I denne boken forteller han åpent om det politiske spillet, den militære virkeligheten og menneskene han møtte.

I en ekstrem sikkerhetssituasjon og under drapstrusler har Eide utøvd diplomati på høyeste hold. Det internasjonale samfunnet med USA i spissen, tar mer hensyn til egne prioriteringer enn til hva som er til landets beste, mener Eide. De har en manglende forståelse av kulturen og problemene i Afghanistan, og kommer dermed med enkle og ikke langsiktige forslag til løsninger. Han beskriver et internasjonalt engasjement, både militært og sivilt, som mangler tillit blant lokalbefolkningen, og om omfattende korrupsjon både i det afghanske systemet og hos de utenlandske aktørene.

Kai Eide arbeidet tett sammen med president Hamid Karzai og han er den første som skildrer den politiske utviklingen av landet sett fra innsiden. Høyt spill om Afghanistan er skrevet med dyp kjærlighet til landet og menneskene. Boken gir innsikt i vår tids viktigste og meste brennende utenrikspolitiske spørsmål.

Til toppen

Andre utgaver

Høyt spill om Afghanistan
Bokmål Heftet 2011
Anmeldelser Høyt spill om Afghanistan

"Mer enn noen annen er forfatteren med på å rive tilside det slør av naivitet som har preget den norske Afghanistan-debatten."

Sven-Erik Grieg-Smith, Norges forsvar

... en høyst leseverdig bok.

Helge Lurås, Klassekampen

Kai Eides fortelling om to år i Afghanistan er både spennende og godt skrevet.

Fredrik Græsvik, TV2

... en åpenhjertig og selvgranskende refleksjon over egne, ofte dramatiske opplevelser. I

Torunn Wimpelmann Chaudhary, Prosa

Boken er en virkelighetsbeskrivelse det er verdt å ta del i. Den gir en fyldig innsikt i realitetene i det krigsherjede Afghanistan, dets folk og kultur. Høyt spill om Afghanistan er et meget leseverdig og viktig dokument for den videre debatten.

Ola Bøe-Hansen, Forsvarets forum

Det er en bemerkelsesverdig åpen og ærlig bok, hvor han skildrer sine to år som FN-sjef i Afghanistan. Eide, som hadde hovedkvarter i Kabul, tar oss med inn blant kulissene og bak kulissene. Sjelden eller aldri har en norsk diplomat signert noe lignende mellom to permer.

Svein A. Røhne , VG

Høyt spill om Afghanistan er en viktig tilstandsrapport fra internasjonalt toppdiplomati. [...] Resultatet er et unikt og personlig innblikk i det internasjonale samfunnets - i all hovedsak vestens - engasjement i landet. [...] Eide [har] mye viktig å fortelle, og han er en god formidler.

Bendik Sørvig, Morgenbladet

Kai Eide har skrevet den åpneste bok noen norsk diplomat har signert. Den inviterer til refleksjon. [...] Boken er glitrende, og bør være grunnplanken i enhver diskusjon om det norske Afghanistan-engasjementet.

Harald Stanghelle, Aftenposten

Afghanistan-bog er en veldrejet spændingsroman. [...] Blandt bogens mange styrker er de mange levende fortællinger om komplicerede forhandlingsforløb med Karzai og andre afghanske ledere, hvor læseren føler sig som en flue på væggen.

Vibeke Sperling, Politiken, Danmark

... verdifulle og viktige innsideberetninger.

Stian Bromark, Dagsavisen

En svært interessant beskrivelse av makten og diplomatiet rundt Afghanistan.

Mina Hauge Nærland, Dagbladet

Til toppen