Hjemreiser (Innbundet)

Arven etter folkeutvekslingen i Hellas og Tyrkia (1923)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202365929
Kategori: Historie
Omtale Hjemreiser

"Tjuefem kilometer med kjerrer, som blir dratt av kuer, okser og skitne vannbøfler. Ved siden av går utslitte, standhaftige menn, kvinner og barn, med tørklær på hodet. De vandrer viljeløst ved siden av sine jordiske eiendeler. Det er en stille prosesjon. Ingen lager en lyd. Det eneste de kan gjøre, er å fortsette å gå."

Dette sitatet er fra Ernest Hemingway og skildret scenene som utspilte seg i grenseområdet mellom Tyrkia og Hellas september 1922. Denne bokens utgangspunkt er den tvungne folkeutvekslingen mellom de to landene, som Fridtjof Nansen sto bak. Hele byer ble tømt. 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt.

Traumet er fortsatt en levende del av grekernes og tyrkernes bevissthet, og noen av dem som ble direkte berørt, lever ennå. I boken reiser Stian Bromark rundt i Hellas og Tyrkia i dag, og oppsøker historiske byer som Istanbul, Athen, Izmir og Thessaloniki.

Denne boken er en reisereportasje kombinert med en historisk gjennomgang av den gresk-tyrkiske konflikten.

"... anbefales på det varmeste! Både klokt og godt skrevet." Carl Emil Vogt, Nansen-biograf

Til toppen

Andre utgaver

Hjemreiser
Bokmål Ebok 2016

Flere bøker av Stian Bromark:

Anmeldelser Hjemreiser

En viktig, lesverdig og ikke minst aktuell bok

"... Når han er på sitt beste, kakker han asken av ordene på en måte som kan minne om Hemingway. Som i denne knappe ordvekslingen mellom forfatteren og en drosjesjåfør: «-Du kan godt fyre opp røyken din. Den sjenerer ikke, sier jeg. Han tenner rullingsen og åpner vinduet en halv centimeter, som om han er redd for lungebetennelse.» I en tid preget av flyktningestrøm og nasjonalisme, er «Hjemreiser» aktuell, viktig og lesverdig."
 
Marius Wulfsberg, Dagbladet

Sendt hjem til et fremmed sted

"Forutsetningene for at multikulturelle samfunn skal fungere har vært et gjennomgående tema i Bromarks interessante forfatterskap. I "Hjemreiser" får han tydelig fram hvor meningsløst det er å presse mennesker og samfunn inn i én form og én identitet. [...] Det er blitt en fascinerende aktuell bok. [...] Bromark formulerer seg glimrende, slik han har for vane, med små glimt av fin humor i skildringene. Språklig vurdert er dette fremragende sakprosa."Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenbald

Til toppen

Om forfatter

Stian Bromark er ansvarlig redaktør av Agenda Magasin. Han har bakgrunn fra avisene Ny Tid, Dagbladet og Dagsavisen, blant annet som kulturjournalist, kommentator, bokanmelder og debatt- og kommentarredaktør. Bromark har også jobbet som forlagsredaktør i Cappelen Damms dokumentaravdeling. Han har skrevet sju sakprosabøker, deriblant "Frykten for Amerika" (med Dag Herbjørnsrud), som ble nominert til Brageprisen i 2003, og 22. juli-boka «Selv om sola ikke skinner» (2012), som er oversatt til engelsk. Den siste utgivelsen er "Hjemreiser. Arven etter folkeutvekslingen mellom Hellas og Tyrkia", som utkom våren 2016. Stian Bromark har studert litteraturvitenskap, idéhistorie og skjønnlitterær skriving ved forfatterstudiet i Bø.