Hiphop (Innbundet)

-- Grafitti, Rap, Breaking og DJ-ing

Forfatter:

Mikael Noguchi (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 136
Illustratør: Noguchi, Mikael
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202294717
Kategori: Fakta for barn
Alder: 10 - 16
Omtale Hiphop

Unik kombinasjon av hiphopfakta og tegneserier.

Øyvind Holen har to lidenskaper: hiphop og tegneserier. Nå får han kombinert begge i den flotte og nyskapende faktaboka for unge, Hiphop – grafitti, rap, breaking, dj-ing, illustrert av Mikael Noguchi.

Rapping, breakdance og hiphop-mote er kjent for de fleste i dag, men hva er egentlig hiphop og hvor kom det fra? Hvem var de første hiphoperne? Hva betyr B-boy? Og hva er sammenhengen mellom tagging og graffiti?

Øyvind Holen og Mikael Noguchi gir svarene og mye mer i en unik faktabok om en av vår tids største kulturstrømninger. Ingen har kombinert hiphop og tegneserier på denne måten før. Pensum for alle gutter og jenter som digger musikk med tunge beats og breiale meldinger. Hovedmålgruppe: 10-15 år, men boka kan like gjerne leses av voksne.

– Dette er hiphop for dummies, men samtidig skal du være ganske godt orientert i hiphophistorien for ikke å finne noe nytt her også. Det er ikke lett å oppsummere nesten 40 års kulturhistorie på så få sider, og hiphopfans vil sikkert oppleve at flere av sine favorittartister glimrer med sitt fravær. Jeg har selv valgt å kutte flere av mine egne favoritter til fordel for et helhetlig og sammenhengende riss av de viktigste delene av en svært omfattende historie. Øyvind HolenMå du ha den rette hettegenseren, glinsende gullkjede, de kuleste vennene, drag på damene og datamaskinen fullstappet med ferske hits fra USA for å kalle deg hiphoper? Absolutt ikke, for siden hiphopkulturen ble født i de fattigste strøkene i New York for over 30 år siden er det nettopp muligheten til å gjøre mye ut av nesten ingenting som har vært det viktigste. Hiphop slo gjennom i Norge og resten av verden i 1984, og har siden inspirert unge gutter og jenter over hele verden til å skrive tekster, lage musikk, danse og male graffiti – for å lage sin lokale versjon av hiphop. Denne boka forteller deg det du må vite om hiphops fødsel, utbredelse, muligheter og regler – eller rettere sagt: Fravær av regler. For er ikke egentlig alt lov i hiphop?

– Jeg tilhører første generasjon av norske hiphophoder, vi som oppdaget noe helt nytt og spennende tidlig på 1980-tallet, og som nå nærmer oss 40-årene og som vil bære kjærligheten til kulturen med oss inn på gamlehjemmet. Samtidig er vi nå i ferd med å fostre opp en ny generasjon hiphophoder, de første norske hiphopbarna. Denne boka er først og fremst til de yngste hodene. Øyvind HolenØyvind Holen (f. 1973) oppdaget hiphop i 1984, falt av lasset i 1985 og gjenoppdaget musikken i slutten av tenårene. Han har aldri rappet, breaket eller tagget, men har skrevet om hiphopkulturen i alle aviser og blader han har jobbet for som journalist. Han har tidligere skrevet to bøker: Hiphop-hoder – Fra Beat Street til bygde-rap (2004) handler om hiphop i Norge, mens Groruddalen – En reiseskildring (2005) er en reise gjennom barndommens grågrønne dal.

Mikael Noguchi (f. 1976) er illustratør, grafittikunstner og 3D-artist. Han jobber for Artplant (www.artplant.no).

Til toppen

Anmeldelser Hiphop

Historie for kidsen

"Har du en 10-15 åring i livet ditt som du vil lede inn på den rette sti, er denne gjennomgangen av den amerikanske hiphop-historien både forbilledlig og informativ."

 
Walter N. Wehus, Bergens Tidende

"Boken er illustrert av grafittikunstneren Mikael Noguchi og hans veggarbeider både preger og bygger opp om Holens velformulerte penn. Voksne som ønsker å forstå ungdomskultur og unger som digger Erik & Kriss har noe å strekke seg etter med dette musikkritiske verket."

 
Roar Eskild Jacobsen, Haugesunds Avis

“en spennende innføring i hiphopens kulturhistorie, med forfatterens entusiasme som en nærværende del av bokopplevelsen. Mikael Noguchis illustrasjoner og bokens gjennomarbeidede design gir en helhet med ambisjon om å speile bredden i hiphop.”

Mette Hofsødegård, Aftenposten

”Det som løfter denne boka er ikke bare Holens smittende entusiasme for temaet – med seg har han også graffitimaleren Mikael Noguchi som bidrar til å gi boka en høyst kledelig form.”

Thomas Berg, Ny Tid

"Jeg er alltid skeptisk til folk som vil skrive hiphop-instruksjoner/bibler/this is how it is-bøker. Men denne er faen meg vellykka. Ser bra ut gjør den òg. Informativ og fin. Den anbefales offisielt av Goodshit Radio for alle som kan lese."

Don Martin - Gatas Parlament, Goodshit Radio

"(...) en glimrende ungdomsbok om hiphop"

Andreas Øverland, NRK Lydverket

”En pedagogisk og informativ bok om en av de mest dominerende nisjer i vår tids ungdomskultur.”

Karl Kristian Johansen, Ballade.no

Planet hiphop

”Glitrende og prisvinnende innføring i hiphopens historie og mangfold (…) Det er med andre ord all grunn til å slutte seg til gratulantene. Hiphop vant vel fortjent Kulturdepartementets pris for barne- og > ungdomsfagbok for 2009, og fortjener også mange entusiastiske lesere.”

Marius Emanuelsen, Barnebokkritikk.no

"Hip Hop det mest troverdige læreverket om hiphop-kulturen som foreligger på norsk i dag, og er absolutt verdt en titt uansett om du er ung og nysgjerrig eller bare nostalgisk."

Marius Kvitberg Evjenth (19), Aftenposten, Si ;D

"Hjelp, jeg er blitt tenåring! Her er boken som gir deg vikitg nødkunnskap om de virkelig kule greiene."

Bjørnhild Fjeld, Foreldre & Barn

Til toppen

Om forfatter

Øyvind Holen (f. 1973) er fra Lindeberg i Groruddalen i Oslo, og jobber som journalist i Dagens Næringslivs fredagsbilag, D2. Han har skrevet fem sakprosabøker og én tegneserie.

Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap
(2004) handler om den norske hiphophistorien, Groruddalen: En reiseskildring (2005) er en reise gjennom barndommens grågrønne dal, mens Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge (2012) handler om den kulturelle påvirkningskraften fra tegneseriebladet Donald Duck & Co.

I 2010 vant Øyvind Holen og illustratør Mikael Noguchi fagbokprisen i Kulturdepartementets prising av årets beste barne- og ungdomsbøker for Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing (2009), en faktabok om den amerikanske og norske hiphophistorien. Faktaløve: Hiphop (2010) er en bearbeidet lettlestbok av samme historie, og i 2012 debuterte Holen og Noguchi skjønnlitterært med første bind av tegneserieromanen Drabant.