Himmelfallen (Innbundet)

Forfatter:

Johann Grip (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 640
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Wonderstruck
Oversatt av: Grip, Johann
ISBN/EAN: 9788202362324
Alder: 10 - 15
Omtale Himmelfallen

Med Oppfinnelsen av Hugo Cabret (2008) definerte Brian Selznick sin egen kunstneriske virkelighet, uavhengig av sjangre og litterære referanser. Med Himmelfallen gjør han det igjen. I denne boken veves to gripende og fullstendig uavhengige historier sammen. Vi blir kjent med Ben og Rose. Bens historie er satt i 1977, og fortelles ved hjelp av ord. Roses historie foregår i 1927 og fortelles utelukkende i bilder.

Helt siden moren hans døde, har Ben følt seg bortkommen. Rose bor sammen med faren sin, og er svært ensom. Da Ben finner en mystisk ledetråd gjemt på morens rom, og muligheten byr seg for Rose, risikerer begge barna alt for å finne det de søker. Bevegende, spennende og vakkert – Himmelfallen er et mesterverk og et manifest fra en usedvanlig begavet og visjonær kunstner.

Til toppen

Anmeldelser av Himmelfallen

Sart, sært og mektig

"Denne høyst poetiske fortellingen om to barneskjebner er også et godt øyeblikksbilde av New York i 1927 og i 1977. Den er en kunstopplevelse på flere plan, uten den hektiske handlingsdrevne motoren mange unge lesere har vent seg til. [...] Språket er enkelt og ganske nakent, men teksten byr likevel på motstand. [...] teksten byr på besnærende og rørende dialoger mellom hørende og døve. Tegningene er fulle av liv og lys og perspektiv, selv om de kun består av mykt skraverte gråtoner. Den naturalistiske stilen kombineres med tegneseriens dramaturgi og imiterer filmkunsten i sin «kameraføring». Dermed får de egentlig både repeterende og monotone blyantverkene en mirakuløs indre kraft, både sammensmeltet med og som en kontrast til teksten."
 
May Grethe Lerum, VG
"Åh! En helt utrolig nydelig bok. (...) To historier fortelles parallelt – den ene gjennom tekst, og den andre gjennom illustrasjoner."Nina Aalstad, Spirit

Lengsel, tekst og minner

"Som Selznicks forrige bok, "Hugo Cabret" (2007), er også dette en unik miks av roman, tegneserie og film-storyboard. Det er en sirlig komponert bok, hvor tekst og bilder er tett sammenvevet med hverandre, og med historiske begivenheter innen film- og museumshistorie. Koblingen mellom fiksjon og virkelighet er gjort med en presisjon som tåler å sammenlignes med Ecos Rosens navn, en annen stor bok om teksters historie. [...] Boken anbefales varmt!"Morten Haugen, Aftenposten
"Gedigen fortelling i både tekst og tegning, der to døve barns skjebne blir vevet sammen i både tid, blodsbånd og byen New York." May Grethe Lerum utpeker "Himmelfallen" som en av sine fem favoritter av året.May Grethe Lerum, VG

Til toppen

Om forfatter

Brian Selznick er illustratør til vinneren av Caldecott Honor-prisen Waterhouse Hawkins’
dinosaurer og The New York Times-Best Illustrated Walt Whitman: Words for America, begge av Barbara Kerley. Selznick har også illustrert vinneren av Sibert Honor-prisen When Marian Sang av Pam Munoz Ryan, og utallige andre lovpriste bildebøker og romaner.

Om ideen til boken Oppfinnelsen av Hugo Cabret sier Brian Selznick: «For mange år siden leste jeg en bok som het Edison’s Eve: a magical history of the quest for magical life, av Gaby Wood. Boken fortalte den sanne historien om en samling avanserte, mekaniske trekkoppfigurer (kjent som automata). Disse ble donert til et museum i Paris. Samlingen ble stående på et fuktig loft og måtte til slutt kastes. Jeg så for meg en gutt som fant disse ødelagte og rustne maskinene, og i det øyeblikket ble Hugo Cabret og hans historie til.»

Brian Selznick bor i Brooklyn, New York og San Diego, California.