Hesten (Innbundet)

En magisk følgesvenn i nordisk forhistorie

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202349325
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Hesten

Denne boken handler om hesten - dette vakre og kloke dyret som har vært menneskets følgesvenn i uminnelige tider. Den handler også om arkeologen som fortolker fortidsfunn og innvier oss i en annen forestillingsverden, fremmede myter og skikker.

Gjennom tidene har hesten spilt en viktig rolle i hverdagslivet, som jaktobjekt og føde og som transportmiddel i krig og fred. Menneske og hest har eksistert side om side i et arbeidsfellesskap, men hesten har også hatt en viktig symbolverdi. Den er avbildet på helleristninger, smykker, beltespenner og annen brukskunst, og er omtalt i mange litterære kilder. Den har spilt en viktig rolle både som fruktbarhetssymbol og i dødekult. Hesten hadde magiske evner og kunne krysse grensen mellom liv og død. I Skandinavia er det gjort utallige gravfunn av hester eller utstyr som representerte hesten. Ved det mest kjente vikingeskipet, Osebergskipet, ble det funnet skjeletter av hele 15 hester.

Boken er gjennomillustrert og formidler både magien og skjønnheten ved hestens nærvær.

Til toppen

Om forfatter
Kristin Armstrong Oma er førsteamanuensis og forskningsleder ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger med ansvar for forskning, saksbehandling og forvaltningsundersøkelser. Forskningsinteresser er forhold til dyr i forhistorien særlig i bronsealderens samfunnsutvikling.