Herfra til virkeligheten (Heftet)

Lesninger i 00-tallets litteratur

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202294304
Kategori: Essays og antologier
Omtale Herfra til virkeligheten

Hva har skjedd i norsk litteratur det siste tiåret? Hvem er de viktigste forfatterne som blir stående igjen etter oss? Ane Farsethås har lest det meste av Norsk samtidslitteratur. I Herfra til virkeligheten leser hun grundig de bøkene og forfatterne som har gjort sterkest inntrykk: Forfattere som Jon Fosse, Hanne Ørstavik, Carl Frode Tiller, Thure Erik Lund, Trude Marstein og Karl Ove Knausgård. I løpet av boken tegner det seg også et bilde av den forandringen som har funnet sted i litteraturen og samfunnet de siste ti årene. Fra ironi, via religion, til inderlig selvbiografi.

Til toppen

Andre utgaver

Herfra til virkeligheten
Bokmål Ebok 2012
Herfra til virkeligheten
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Ane Farsethås:

Anmeldelser Herfra til virkeligheten

Knausgård lest i sammenheng

"Ane Farsethås regnes som en landets fremste litteraturkritikere i dag (...) At hun leser de seks bindene med tittelen `Min kamp` som fullendelsen av trilogien som begynte med `Ute av verden` og `En tid for alt` - gir et spennende perspektiv og åpner nye sider ved verket (...) jeg anbefaler boka til alle som har interesse for og leseerfaring i de siste ti årenes litteratur"

 
Fedrelandsvennen

Mitt liv som meg

"(...) en overbevisende bok (...) Hennes fremstilling skiller seg ut med den presisjon og grundighet som hun følger 00-tallets litterære virkelighetslengsel med (...) en bunnsolid og avstemt fremstilling av overlappende tankegods i en rekke bøker fra samme tidsrom. (...) «Herfra til virkeligheten» er blitt en leseverdig bok for alle litteraturinteresserte, en bok som også gjør oppmerksom på at sentrale norske forfatterskap holder et høyt nivå. Farsethås' tilnærming, som møter verkene med velbegrunnet motstand og frisinnet diskusjonslyst, er særlig egnet til å få frem det."

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Fanga i samtida

"På ti år har ho blitt ein av våre skarpaste og mest respekterte litteraturkritikarar [...] Hennar dagsvurderingar har stor vekt. Ettertankane er det endå større grunn til å bruka tid på. [...] Å følgja hennar tanke, opnar bøker og forfattarskap. Dei treffsikre oppsummeringane er ei glede å lesa."

Arnhild Skre, NRK P2

Det gyldne buret

"I Ane Farsethås`hender blir 00-tallets prosa tatt godt hånd om (...) Hun er ikke pregløs, hun er aldri pop og den litteraturvitenskapelige kompetansen er nærmest plettfri."

Susanne Christensen, Klassekampen

Myndig overblikk

"Herfra til virkeligheten er en nyskrevet, selvstendig bok. Farsethås har ikke latt seg friste til å klippe og lime fra egne anmeldelser i Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Heldigvis har hun heller ikke mistet temperamentet i overgangen fra raske anmeldelser til fyldige nærlesninger. Dette er en kritiker som diskuterer litterær kvalitet underveis i kanoniseringen. Hun fører en myndig og sober sakprosastil. Boken vil uten tvil bli stående som et viktig bidrag til norsk litteraturhistorie."

Ingunn Økland, Aftenposten

Kritikkens puslespill

"I et knapt tiår nå har Farsethås vært landets viktigste skjønnlitterære kritiker. [...] I «Herfra til virkeligheten» har Ane Farsethås samlet en serie kloke analyser av et utvalg nyere forfatterskap, fra Abo Rasul til Karl Ove Knausgård. Lesningene demonstrer både overblikket og den skuddsikre dømmekraften som gjør Farsethås så god. "

Trygve Riiser Gundersen, Dagbladet

Ikkje sant det er verkeleg?

"(...) eit viktig bidrag til litteraturdebatten og eit godt forslag til ei forståing av delar av vår eigen samtidslitteratur."

Ingvild Bræin, Dag og Tid

En kilde til Norge

"Ane Farsethås har vært kritiker i ti år, for tiden i Morgenbladet, men skriver med en autoritet som skulle tilsi at hun har vært med betydelig lenger. Likevel har hun sin naivitet i behold - og det er positivt ment, for denne boken ville passe svært bra som innføringsbok i litteraturkritikk (...) Lærer man Norge å kjenne gjennom Herfra til virkeligheten? Det er jeg overbevist om. De siste tiårenes norske litteratur har vært uhyre lydhør for det som skjuler seg selv i de mørkeste kroker av samfunnet."

Jonas Thente, Morgenbladet

"Boka er klok, veloverveid og grundig gjennomarbeidet, full av referanser hit og dit."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Klokt om den nye litteraturen

"Svært godt lest og svært godt formidlet av en av landets fremste litteraturkritikere (...) Herfra til virkeligheten" er skrevet av en leser som til fingerspissene behersker Akademias koder, og som evner å gjøre sin lesning tilgjengelig for dem som aldri har satt sine bein på et universitet."

Fartein Horgar, Adresseavisen

"Ane Farsethås framstår utvilsomt som en grundig, systematisk, skarpsindig leser. Hun reflekterer, hun siterer, hun pendler uanstrengt i stoffet og begrunner sine synspunkter på kyndig vis. Målt med akademiske briller er hun flinkere enn de fleste."

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Til toppen

Om forfatter
Ane Farsethås (f.1973) er en av Norges mest markante kritikere. Som kritiker i Dagens Næringsliv og Morgenbladet har hun satt dagsorden for hva og hvem vi leser. Ved siden av aviskritikken har hun også skrevet artikler i tidsskrift og deltatt i den offentlige debatten om litteratur. Farsethås er nå redaksjonssjef for kultur i Morgenbladet. I 2004 ble hun ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk Kritikerlag og Nordens beste kritiker av tidsskriftet Nordisk Litteratur.