Helbrederen av Antti Tuomainen (Ebok)
Ebok

Helbrederen (Ebok)

Forfatter:

Merethe Eidstø Kristiansen (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2013
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 2.0 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Paranataja
Oversatt av: Kristiansen, Merethe Eidstø
ISBN/EAN: 9788281692480
Kategori: Krim
Omtale Helbrederen

Verden sliter med dramatiske klimaforandringer. Havnivået har steget, store kystområder er oversvømt, forlatte kjøretøy brenner i gatene og myndighetene advarer mot spredning av pest. Millioner av mennesker er på flukt, og i Europa rømmer mange mot det høye nord, hvor forholdene ennå er levelige. I Finland er Helsinki er blitt en lovløs by hvor bortføringer og drap er hverdagskost. Poeten Tapani leter fortvilet etter sin forsvunne kone, journalisten Johanna. Hun skrev på en historie om en seriemorder som kaller seg Helbrederen da hun forsvant. Han dreper kjente forretningsmenn og deres familier, siden han holder dem ansvarlig for klimakrisen. Men så viser det seg at hemmeligheter i Johannas fortid knytter henne til seriemorderen hun etterforsker ... En intens og velskrevet thriller om overlevelse, lojalitet og besluttsomhet mot et bakteppe av global undergangsstemning. Kåret til Finlands beste kriminalroman i 2011.

Til toppen

Anmeldelser Helbrederen

«Grøssende god … intens og særegen thriller om et samfunn i fullstendig forfall.»

 
Guri Hjeltnes, VG

«En bok det er verdt å lese, også for deg som ikke foretrekker krim. (...) Mellom linjene ligger det en urolighet og ullen stemning, samtidig som historien er troverdig. (...) Språket er til tider så godt at jeg gjerne leser sider om igjen bare for å få med meg alle nyansene og kjenne på følelsene som ligger bak. (...) En annerledes historie skrevet med et raskt og godt språk som virkelig får deg til å tenke.»

 
Eivor Evenrud, Oppland Arbeiderblad

«Finsk krim er ikke dagligvare på norske forlagslister. Desto mer gledelig er det å innlemme Antti Tuomainen i den ganske så eksklusive klanen som bidrar til en fornyelse av kriminallitteraturens grunnleggende komponenter … Helbrederen er fundamentalt spennende … Prisverdig utvidelse av det kriminallitterære rom.»

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«Gjennomført og gruvekkende ...Tuomainens bok er en intens miks av kriminalroman, romantikk og fantasy-fortelling i dystopiens tegn ... En fest for de av oss som liker gode formuleringer »

Jarle Natland, Stavanger Aftenblad

«Undergangsmettet og poetisk krim ... Språklig er det mykt melankolsk, en stemning av magnetisk mismodighet.»

Stein Roll, Adresseavisen

«En finsk noir som foretar få, men ytterst virkningsfulle brudd på sjangerkonvensjonene i kriminalromanen, samtidig som den så til de grader innfrir forventningene til finsk kultur, fra fjernsynsteater til brødrene Kaurismäki … Romanen rundes av med en eksistensiell tvist i rene Hamlet-stil, som løfter den fra kurant krim til noe virkelig minneverdig … Skal du bare lese én desillusjonert finsk klimakatastrofekrim i år, er Helbrederen tingen.»

Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

«I tillegg til å være en spenningsroman fungerer boken som en skjønnlitterær beskrivelse av FNs klimarapports dystre tall og fakta om vår fremtidige liv på kloden.»

Marianne Falck, Sandnesposten

Til toppen

Om forfatter

Antti Tuomainen (f. 1971) er finsk forfatter. Han var en prisvinnende tekstforfatter i reklamebransjen før han debuterte med sin første spenningsroman i 2007. Romanen Veljeni vartija (Min brors vokter) kom i 2009, og for sin tredje roman Helbrederen (2011) ble han tildelt prisen for beste finske kriminalroman.