Hatet i Europa (Innbundet)

20 år etter Berlins andre fall

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202317898
Omtale Hatet i Europa

Tyve år etter Berlinmurens fall er stereotypiene om den kalde krigen på full fart inn i den offentlige samtalen, internasjonalt som nasjonalt. Ifølge journalist og forfatter Hans-Wilhelm Steinfeld skyldes dette blant annet at man i øst ikke har klart å ta et oppgjør med sin rødbrune fortid.

Historieløsheten om Øst-Europa er altså bakteppet for Hatet i Europa. I boken går Steinfeld gjennom de siste 20 årenes avgjørende hendelser med kunnskap, refleksjoner og personlige anekdoter. Og han viser hvordan begge sider i det nye Øst-Europa har sine skjeletter i skapet – det gjelder både de nye, østeuropeiske statene i EU og NATO som det gjelder Russland. Det er åpenbart bekvemt med en aktiv glemsel i mange leire i forhold til den nære historien, understreker Steinfeld. Men det er nettopp denne glemselen boken går i rette med ved å peke ut de aktuelle sammenhengene mellom fortid, nåtid og fremtid.

Til toppen

Flere bøker av Hans-Wilhelm Steinfeld:

Anmeldelser Hatet i Europa

Etter 20-årsjubileet i Berlin

Den som vil vite mer om det som skjer i Europa i dag, tjue år etter murens fall, bør lese Hans-Wilhelm Steinfeld. (...) Boken er viktig. Den gjør oss mindre historieløse.

 
Jens Vetland, Fædrelandsvennen

Autoritær lengsel

(...) en indirekte beskrivelse av hvordan en kontinentalregion fremdeles sliter med ettervirkningene av stormaktens ideologiske vold.

Hans Erik Næss, Ny Tid

Hesblesende om hat

Steinfeld gir en kraftfull og interessant skildring av hvordan forsmådde europeere har tatt med seg historiens hat og forbrytelser inn i dagens internasjonale politiske klima.

Anders Mathias Johansen, Universitas

Til toppen

Om forfatter

Hans-Wilhelm Steinfeld (f.1951) ble den første nordmann som (i 1976) tok historie hovedfag med tema fra sovjetrussisk historie. Fra 1977 arbeidet Steinfeld 37 år i NRK-Dagsrevyen. Av disse var han gjennom fire perioder stasjonert 18 år som utenrikskorrespondent i Moskva. Gjennom sine år som Moskva-korrespondent fikk han et unikt kontaktnett for innsyn i sovjetisk (russisk) og østeuropeisk politikk. Og reiser gjennom mange år øst for det vi engang kalte Jernteppet, har gitt han førstehånds kjennskap til moderne europeisk historie. Hans-Wilhelm Steinfeld har utgitt flere bøker.