Halens historie (Innbundet)

Forfatter:

Daria Rychkova (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 40
Illustratør: Rychkova, Daria
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202422493
Kategori: Bildebøker
Alder: 4 - 99
Omtale Halens historie

Noe så sjeldent som en helrussisk bildebokdebut i Norge! Forfatteren er russisk ballettpedagog, bosatt i Oslo. Illustratøren er også russisk, men bosatt i Tyskland.
Sammen har de laget en svært original bildebok som er bygd på et enkelt, men besnærende premiss:
Hvordan ville livet vært om mennesker hadde hale?
Med en underfundig, nesten leksikalsk tekst og klassiske, vakre tegninger lurer Halens historie leseren inn i en hypotetisk verden – en verden befolket av mennesker med hale! Vi får se hvordan halen brukes til å formidle følelser. Hvordan den kan være til nytte når man vil flørte, eller kanskje erte. Hvordan halen preger motebildet. Hvordan enkelte har et anstrengt forhold til halen sin og med drastiske grep prøver å tilpasse seg skjønnhetsidealer. Men også mer dagligdagse forhold, som hvordan man trener halen og hvordan man unngår å bli tråkket på halen.
Halens historie er en vakker og herlig fremmedartet bildebok som later som den er en faktabok – om halens historie.

Vinner av BolognaRagazzi Award - Opera Prima (debutantprisen) 2014

Til toppen

Anmeldelser Halens historie

Helstøpt halehistorie

""Halens historie" er forbausende overbevisende i sine antakelser om hvordan vi ville ha forholdt oss til haler. [...] "Halens historie" har mange av de egenskapene som preger bildebøker med svært lang holdbarhets-tid, og underfundig humor for både liten og stor er én av dem. Det første som imidlertid slår oss er Daria Rychkovas illustrasjoner [...] nøyaktige og lekre oppslag; dels tegnet med blyant, dels i en elegant, nøyaktig akvarellteknikk. [...] sjelden har tegnede haler sagt så mye. Videre er hennes beherskelse av historiske kostymer og klesdrakter slående. [...] Halens historie kan leses både forfra, bakfra og fra midten, og vil alltid fryde og overraske."

Guro Havrevold, Numer

Hva om alle hadde hale?

""Halens historie" er akkurat så leken, morsom og fabulerende som en bildebok for barn bør være. [...] Her har ikke leken stoppet på idéplanet, men gjennomsyrer hele fortellingen og legger til rette for flere spørsmål og mer moro underveis. [...] Teksten er knapp og faktabasert, men svært høytlesningsvennlig. Det er likevel illustrasjonene som har fått hovedrollen. Mer enn bare å utfylle teksten, står de for storparten av innholdet. De er forseggjorte, innholdsrike og varierte, med en miks av farger og svart-hvitt som bidrar til å utheve og forsterke. De rommer også en mengde referanser, som til halebefengte utgaver av Mona Lisa og Venus fra Milo, og «Sex og singelliv»-lignende jenter på halefrisørsalong. Hvert oppslag er helhetlig utført, med teksten godt integrert i bildet. Det samme gjelder boka totalt. Blyanttegninger, gulnede sider og løkkeskrift gir assosiasjoner til en gammel skissebok. Slik framstår boka litt som et utkast til en faktabok, over en skissert verden. Den gir mye rom for tolkning og samtale underveis."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Til toppen