Haakon Lie (Innbundet)

Historien, mytene og mennesket

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 848
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202277260
Kategori: Biografier
Omtale Haakon Lie

Haakon Lies glødende engasjement, skarpe intelligens og kraftige temperament gjorde ham populær blant meningsfeller og fryktet blant motstandere. Han ble født i 1905, og sto på barrikadene i de tre store konfliktene som formet nasjonen i det forrige århundret: mellomkrigstidens klassekamp, arbeidet for et fritt land under den annen verdenskrig og kampen mot kommunismen under Den kalde krigen.

Biografien om hans 103 år lange liv er derfor også en enestående beretning om Norges historie. Et overveldende kildemateriale har gjort det mulig å gi en levende skildring av Haakon Lie som politiker og menneske.

Seksten år gammel meldte Lie seg inn i Arbeiderpartiet, og hans tid som landets mektigste partisekretær etter krigen var fylt av maktkamp, tett politisk samarbeid, dyp uenighet og kraftige konfrontasjoner – deriblant med Einar Gerhardsen.

Hans Olav Lahlum har med Haakon Lie skrevet en detaljert og nyansert biografi som bringer oss bak mytene om Arbeiderpartihøvdingen, som til tross for at han lenge var en omstridt politiker, døde som et nasjonalt ikon.

Til toppen

Andre utgaver

Haakon Lie
Bokmål Lydbok-CD 2009
Haakon Lie
Bokmål Heftet 2010
Haakon Lie
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Anmeldelser Haakon Lie

"Lahlum makter å fortelle en lang sammenhengende historie meget energisk, med nye detaljer om livsløp og nyanseringer av en rekke politiske stridsspørsmål." Guri Hjeltnes, VG

 
Guri Hjeltnes, VG

Selvsagt har Hans Olav Lahlum skrevet en glimrende bok, det er helt som forventet, og han gjør en fin innsats for å sortere mellom historiens myter og virkelighetens mennesker. Dessuten balanserer han forbilledlig mellom privatliv og offentlig innsats, og får fram at Hakon var en vennlig og myk mann hos sine egne, men at han på barrikadene, eller det han mente var barrikader, kunne være et råskinn. Selvsagt har Hans Olav Lahlum skrevet en glimrende bok, det er helt som forventet, og han gjør en fin innsats for å sortere mellom historiens myter og virkelighetens mennesker. Dessuten balanserer han forbilledlig mellom privatliv og offentlig innsats, og får fram at Hakon var en vennlig og myk mann hos sine egne, men at han på barrikadene, eller det han mente var barrikader, kunne være et råskinn.

Bjarne Botnen, Vårt Land

"En balansert fremstilling av AP-kjempen Haakon Lie lar både forfattere og objekt slippe fra det med æren i behold."

Lasse Midttun, Morgenbladet

"Forfatteren makter ... å balansere mellom nærblikk på den biograferte, den historiske konteksten for framstillingen og egne, velfunderte vurderinger."

Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

"Hans Olav Lahlum har skrevet en viktig bok som tegner et nyansert bilde av maktmennesket og ikonet Haakon Lie, partisekretær i Arbeiderpartiet gjennom flere ti-år..."

Leif Ekle, NRK

"Hans Olav Lahlums biografi er som Haakon Lie selv: Kunnskapsrik, velformulert og kraftfull..."

Einar Lie, Dagbladet

"...en spennende og viktig biografi...Hans Olav Lahlum avkler mytene om Haakon Lie - og meisler ut mennesket."

Harald Stanghelle, Aftenposten

"Med kombinasjonen etterrettelig kildearbeid, lettfattelig fremstilling og spissfindige analyser setter Lahlum standard for den politiske biografien som få lever opp til."

Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

Til toppen

Om forfatter

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.