Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (Innbundet)

Forfatter:

Peter Bay Alexandersen (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 52
Illustratør: Alexandersen, Peter Bay
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Drengen der dro nordpå med sin far for at finde julemanden
ISBN/EAN: 9788202522025
Kategori: Høytlesning , Bildebøker og Julebøker
Omtale Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen

Dansk-norske Kim Leines første barnebok er et sjarmerende juleeventyr om å bo på Grønland og å finne tilbake til gleden ved julen.

Pappaen til Andreas liker ikke julen, og han tror i hvert fall ikke på julenissen. En dag drar de to nordover med hundeslede og overnatter i en hytta blant is, snø og isbjørner. Andreas vil så gjerne at pappa skal bli glad i julen, og kanskje det hjelper om de finner julenissen? Og jammen dukker ikke julenissen opp! Eller var det kanskje egentlig noe annet? Noe med mer pels?
Det spiller ikke så stor rolle, for når pappa pakker opp julegaven sin på julaften, innrømmer han at julen ikke er så ille allikevel!

Peter Bay Alexandersen er en av Danmarks mest kjente og høyest elskede illustratører, og han har skapt et stemningsfullt og hyggelig vinterunivers som tar deg med direkte til julenissens verden.

Til toppen

Andre utgaver

Flere bøker av Kim Leine:

Anmeldelser Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen

Jul og Grønland

"Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden" er Kim Leines første bog for børn, og som det også ofte er tilfældet i sine bøger til voksne, gør han brug af sin store viden om og kærlighed til Grønland. Men der er heldigvis også plads til rigtig meget jul i fortællingen, der med sit sprog og illustrationer henvender sig aldersmæssigt fra de største børnehavebørn og opefter. Og som god børnelitteratur bør, fanger den også voksenlæseren.(...) Kim Leines ord Peter Bay Alexandersens illustrationer taler på fineste vis sammen19. november 2015

 
Karen Keinicke, Nordjyske Stiftstidende

Kim Leines julebog for børn er syret og god

Man lærer noget om naturen, om lys og mørke og om far og søn i Kim Leines julebog. Det er en god idé at få Kim Leine til at skrive en julebog. Han har boet samme sted som julemanden, og han ved, hvordan man skal undgå at få frost i sit skæg. (...) Tegner Alexandersen er også blevet berørt af landskabets storhed. Hans fjelde og isformationer er stærkt syrede, og hans stjernehimmel er fyldt med kvartmåner. Hvor er det godt! Politiken, Steffen Larsen

 
Steffen Larsen, Politiken (Danmark)

Jul i fangerhytten og på stenbroen

I Kim Leines "Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden" møder vi Andreas, der bor i en bygd i Grønland. (...) Det bliver til en stemningsfuld rejse og et spændende ophold i en fangerhytte.(...) Bogen er fuld af praktiske detaljer om den grønlandske hverdag, hvor bygdens importerede juletræ blæser væk adskillige gange inden den 24., og hvor man står klar med en riffel, hvis en fremmed dukker op ved ens hytte midt om natten. Men netop derfor virker det så magisk, når Andreas tilsyneladende virkelig møder julemanden, når det sælsomme lysindfald i et fjeldpas beskrives, eller når børnenes oplyste kælke gengives som en »flod af lys, der løb ned ad fjeldet«. Peter Bay Alexandersen har illustreret og har især skabt ét flot dobbeltopslag af far og søn på hundeslæden under stjernerne.9. november 2015

MARIE THEILMANN, Jyllands-Posten

På hundeslæde

Gennem et fantastisk smukt landskab med tydelige konturer og eventyrlige penselstrøg tegnet af Peter Bay Alexandersen kører de på hundeslæde. Kim Leines fine tekst mimer eventyrets og sagnets form og sprog. (...) En nuanceret, blidbarsk og øjenåbnende fortælling fra Grønland, om det der kan true julen, på en måde som ingen nissebandenisse kan gøre noget ved.28. november 2015

Anita Brask Rasmussen, Information (Danmark)

Du må ikke skyde julemanden, far!

(...) sådan er bogen af Kim Leine også - et spor af decemberlys.13. november 2015

JANNIE SCHJØDT KOLD, Weekendavisen (Danmark)

Til toppen

Om forfatter

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Avgrunnen (2015) er en stor fortelling om krig og fred gjennom tvillingbrødrene Kaj og Ibs skjebne i første halvdel av det forrige hundreåret. Vi følger dem fra den finske borgerkrigen, gjennom mellomkrigstiden og okkupasjonstiden i Danmark.

Rød mann/Sort mann (2018) er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, og handlingen er lagt noe før i tid. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer.

Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann er de to første bøkene i en trilogi. Se oversikt over utgivelsene i Grønlands-trilogien her. I 2020 kom Dansk standard, en grøsser om et søskenpar som blir gjemsøkt av fortiden.

Leine har også skrevet romanene Valdemarsdag (2009), De søvnløse (2016), og barnebøkene Skogpiken Skjerv (2016), Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (2016) og Jenta som kunne snakke med hunder (2017).

Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.