Grøne dikt (Innbundet)

9 moderne irske lyrikarar

Forfatter:

Jostein Sæbøe (Oversetter) Knut Ødegård (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 275
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Nynorsk
Oversatt av: Sæbøe, Jostein og Ødegård, Knut
ISBN/EAN: 9788202233402
Kategori: Lyrikk
Omtale Grøne dikt

For første gong på norsk ein omfattande antologi med moderne lyrikk fra Irland:

Thomas Kinsella, Richard Murphy, John Montague, Seamus Heaney, Michael Longley, John F.Deane, Eavan Boland, Eva Bourke og Pat Boran.

Ni sentrale engelskspråklege poetar frå ”den grøne øya” – eit land der poesien gror sterkt og i ulike retningar. ”Det irske” er overbevisande til stades, og når ein ser på det litterære landskapet i fugleperspektiv, er dette eit heilt anna land enn til dømes England som har ein meir akademisk prega litteratur.

Her er irsk natur, folkeliv, historie, og for ein norsk lesar er det dessutan slåande i kor stor grad forteljinga lever i denne lyrikken.

Gjendiktarane Knut Ødegård og Jostein Sæbøe, har utstyrt boka med eit etterord som gjer klåre riss av utviklinga av den irske lyrikken – ei stor dikting som trer fram innanfor Irlands dramatiske historie..

Til toppen

Flere bøker av Knut Ødegård:

Anmeldelser Grøne dikt
"Resultatet har blitt en enhetlig og god antologi, som i tillegg til mange gode enkeltdikt også viser strukturelle og tematiske likhetstrekk innenfor irsk samtidspoesi. "
 
Arne Hugo Stølan, VG
"Dette er en sterk bok som inspirerer til videre lesning."Marianne Enge, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Knut Ødegård er født i Molde i 1945. Han debuterte som lyriker i 1967 med samlingen Drøymaren, vandraren og kjelda. Siden debuten har han gitt ut 14 diktsamlinger og en rekke samlinger med gjendiktninger av utenlandsk, særlig islandsk, lyrikk. Et storverk er hans firebinds utgave av eddadiktene (2013–2016) Hans foreløpig siste utgivelse er diktsamlingen Tida er inne (2017) som han også ble nominert til Brageprisen for.

Han har i alt gitt ut over 40 bøker, blant dem er også barne- og ungdomsbøker, dramatikk og tre fagbøker om Island.

Få, om noen nålevende norsk lyriker blitt så hyppig oversatt til utenlandske språk som ham. Diktene hans er nå utgitt på 42 språk, og dikt i utvalg er utgitt i 35 separate bøker på språk som engelsk, kinesisk, arabisk, fransk, ungarsk, nederlandsk, serbisk, islandsk, bulgarsk og mongolsk.

Forfatteren har i årevis bodd både på Island og i Norge. På Island var han i mange år direktør for Nordens Hus, og i Norge var han initiativtaker til og president for Bjørnsonfestivalen i ti år. Han er også aktiv som litteraturkritiker, han arbeidet i 40 år for Aftenposten og fra 2009 kritiker i Vårt Land.

Han ble statsstipendiat i 1989. I 2003 tok han initiativet til opprettelsen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet der han var president i tolv år. Han har motatt en rekke norske og utenlandske priser og ordener, bl.a. Anders Jahres Kulturpris, Doblougprisen, Bastianprisen, kommandørkorset med stjerne av Islands Falkeorden og han er kommandør av den pavelige Ridderordenen av Den hellige Grav i Jerusalem.