Globus (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202310202
Kategori: Romaner
Omtale Globus

Med utgangspunkt i en traumatisk historietime på Drammen Gymnas i 1989 – læreren bruker psykisk terror for å holde klassen i sjakk – følger vi en av elevene, hans merkelige reise gjennom de neste tjue årene, hans forhold til kvinner, politikk og yrkesliv. Klasserommet som sted og tilstand utgjør selve kjernen i en romankomposisjon der ytre hendelser i samtiden og fortellerens egen historie veves sammen.

Til toppen

Andre utgaver

Globus
Bokmål Heftet 2010
Globus
Bokmål Ebok 2011

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Globus

Velskrevet dannelsesroman med frisk vri

...skriver Klausen som sagt med en humor og en kraft som gjør at Globus rett og slett er uvanlig morsom å lese, på sitt beste en skikkelig sidevender.(...) Jeg føler meg trygg på at det vil komme flere fra Klausen."

Kåre Bulie, Dagbladet

"Denne passasje er typisk for Klausen, at han isper sin ellers realistiske skrivemåte fantastiske og barokke elementer, og at han gjerne tyr til barsk, endog karslig humor. Det skal imidlertid godt gjøres å overse hans uforstilte fortellerglede. Her er gutten sin som har noe på hjerte, (...)"

Terje Stemland, Aftenposten

"Først da boka var lesen, skrudde eg korken av flaska og tok ei stille skål for ein framifrå prestasjon (...) Klausen skriv poengtert og ironisk, og med stor humor skildrar han skolekvardagen sedd frå begge sider av katetret."

Oddmund Hagen, Dag og Tid

Se opp for ham

"I stedet for å følge utviklingen lineært og kronlogisk tar forfatteren oss framover og bakover i tid, slik at han både kan foregripe og reversere handlingen, noe som gjør beretningen spennende og overraskende. Når Kristian Klausen i tillegg har en språklig form som skaper så vel selvironi, humor som dypt alvor – nærmest i en slags Dag Solstad-stil – blir romanen en liten perle."

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

"Med sin nye bok har drammenseren Kristian Klausen foretatt et vellykket sprang over i romansjangeren. Klausens første bok Måltidet i Emmaus, besto av et knippe velskrevne noveller. Med Globus har Klausen for alvor gitt seg i kast med forfattergjerningen, og boka dokumenterer at han er en usedvanlig god forteller."

Dag Eivind Undheim Larsen, Klassekampen

Talentfull romandebut

"Ein gamal norsklærar frydar seg og i møte med ein som verkeleg har språket i si makt - og det har Klausen til fullnads."

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Til toppen

Om forfatter

Kristian Klausen (født 1971 i Drammen) debuterte i 2008 med novellesamlingen Måltidet i Emmaus. Han ble i 2014 tildelt Bokhandelens forfatterstipend. Samme år var Mitt liv var et hett bibliotek nominert til P2-lytternes romanpris. I 2021 ble romanen Anne F nominert til Ungdommens kritikerpris. Den lille mannen fra Argentina (2022) er hans tiende utgivelse.