Gjengkrig 145 (Heftet)

Forfatter:

Elisabeth Fryking (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 168
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Gängkrig 145
Oversatt av: Fryking, Elisabeth
ISBN/EAN: 9788202312176
Kategori: Tegneserier og grafiske romaner
Omtale Gjengkrig 145

"Små suedikødder. Jeg sverger, jeg sverger på mammas grav – de skal straffes. Den ene kisen er halvbroren til Eddie Ljublic. En gal jævel. Helt syk, altså. Og det driter jeg i – jeg skal knuse de gutta. Men jeg kan ikke ta dem alene."

Etter en hard natt på byen blir Jivan al-Askori voldtatt av broren til bestevenninnen sin. Dagen etter ringer hun sin bror, Mahmud. Han ber henne om å gå til politiet og anmelde forbrytelsen. Men Mahmud bestemmer seg også for å ta hevn på egen hånd. Det blir startskuddet for en blodig gjengkrig i søndre del av Stockholm, området med postnummer 145. En gjengkrig som kan bli en katastrofe for hele bydelen.

Jens Lapidus har tatt steget inn i tegneserieverdenen. Gjengkrig 145 er en tegneserieroman laget i samarbeid med illustratøren Peter Bergting. En roman om underverdenens hensynsløse lover.

Til toppen

Flere bøker av Jens Lapidus:

Anmeldelser Gjengkrig 145

"Bli med inn i det svenske gangsteruniverset. Tegneserieromanen Gjengkrig 145 er et flott supplement til både Cash-romanene."

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen Dagningen

Noir på svensk

”(…) en velfortalt og lekker grafisk roman (…) Lapidus er en dyktig historieforteller og holder spenningen ved like ved å veksle mellom sine hovedfigurer ut gjennom storyen. På samme måte opererer på mange måter Bergting, som på elegant vis veksler mellom fargetonene i forskjellige sekvenser av boka; på en måte som understreker både intensitet og kulde i fortellingen.”

Fredrik Wandrup, Dagbladet

Hardkokt så det holder

"Selv om historien har en snev av feelgood-slutt, er det skapt et univers som kan friste til å lage en oppfølger. Hvis Gjengkrig 145 blir en like stor salgssuksess som Cash, vil det neppe forbause. "

Harald Fossberg, Aftenposten

"Lapidus og Bergting har lykkes godt med dette samarbeidsprosjektet, og vi får håpe på at de tar sjansen på et nytt prosjekt i samme spor med det aller første. For denne anmelderen har produktet deres i alle fall gitt mersmak."

Peter N. M. Hansteen, Serienett

"Bergtings tegninger er effektive og utdypende, fulle av skygger, mørke og latente menneskelige eksplosiver. Lapidus bruker igjen underteksten «Stockholm Noir» på boken, og hans historie berører miljøet i «Cash» og gjør handlingstrekkene troverdige og utmeislede. En tegneserie for krimelskeren som vil ha noe utenom det vanlige."

Mode Steinkjer, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Jens Lapidus (f.1974) jobber som forsvarsadvokat i et av Sveriges ledende advokatbyråer. Da tre av hans klienter, tre unge menn tiltalt for ran, klatret opp på bordene i retten og beskyldte dommeren og samfunnet for å ikke forstå deres situasjon, bestemte Jens Lapidus seg for å begynne å skrive. Han ville skrive fra de kriminelles vinkel. Han ville vise hva det er som får mennesker til å se på kriminelle handlinger som eneste utvei. Dette har preget hele hans forfatterskap.

Skrivingen er et kreativt utløp for det han opplever og de menneskene han møter som advokat.

Ved siden av juristutdanning, har han også studert idéhistorie, medie- og kommunikasjonsvitenskap, nasjonaløkonomi og praktisk filosofi. Som advokat har han vært engasjert i arbeid mot urimelige lange varetektsfengslinger med besøksforbud.

Debutromanen Cash kom i 2006 og er en av 2000-tallets mest solgte og omtalte bøker i Sverige. Boken ble også filmatisert i regi av Daniel Espinosa i 2010. Krimromanen Cash var første del i Jens Lapidus Stockholm Noir-trilogi. Oppfølgerne Aldri fucke opp og Livet deluxe kom i 2006 og 2011. Bøkene er oversatt til over 30 språk.

I tillegg til Stockholm Noir-trilogien har Jens Lapidus skrevet krimromanene Vip-rommet (2014), Sthlm delete (2016) og Top Dogg (2017) om det umake etterforskningsparet Teddy og Emely. Han har også skrevet noveller, blant annet novellesamlingen Mamma forsøkte, og gitt ut tegneserieromanen Gängkriget 145 i samarbeid med illustratøren Peter Bergting. I 2020 debuterte han som barnebokforfatter med serien Dillstadbanden.