Gjenferdet av Alexander Wolf av Gajto Gazdanov (Nedlastbar lydbok)

Gjenferdet av Alexander Wolf (Nedlastbar lydbok)

Forfatter:

Dagfinn Foldøy (Oversetter)

Ingen angrerett. Nedlastbare lydbøker kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter.

Forfatter:
Innbinding: Nedlastbar lydbok
Utgivelsesår: 2021
Innleser: Andersen, Anders T.
Spilletid: 4:50
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filformat: MP3
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Prizrak Aleksandra Volfa
Oversatt av: Foldøy, Dagfinn
ISBN/EAN: 9788202726645
Kategori: Romaner
Omtale Gjenferdet av Alexander Wolf

Gjenferdet av Alexander Wolf er en eksistensiell thriller fra 1947 om mord, skyld og livets tilfeldigheter. Den skildrer en eksilrusser i Paris som tynges ned av et drap han begikk som ung mann, langt ute på den russiske steppen. Én dag leser han en novelle der hendelsen blir beskrevet i detalj, men fra perspektivet til mannen han skjøt. Dermed starter jakten på forfatteren, den mystiske Alexander Wolf.

Til toppen

Andre utgaver

Gjenferdet av Alexander Wolf
Bokmål Innbundet 2021
Gjenferdet av Alexander Wolf
Bokmål Ebok 2021
Om forfatter

Gajto Gazdanov ble født i 1903 i St. Petersburg og døde i 1971 i München. Etter å ha gått inn i den russiske borgerkrigen på de hvites side som 16-åring, flyktet han – som hovedpersonen i romanen Gjenferdet av Alexander Wolf – via Istanbul til Paris, hvor han ankom i 1923. I Paris livnærte han seg først som tog-vasker og fabrikkarbeider hos Citroen. Senere jobbet han som taxisjåfør om kveldene, hvilke frigjorde tid til å skrive om dagen, og som journalist. I 1952 flyttet Gazdanov til München, hvor han var redaktør for Radio Liberty. Her ble han boende til sin død.

Gazdanov begynte å publisere tekster i russiske emigranttidsskrifter i Paris i 1926. Hans første roman Vetsjer u Kler («En aften hos Claire») utkom i 1930, og vekket begeistring hos både nobelprisvinner Ivan Bunin og Maksim Gorkij. Også Vladimir Nabokov uttalte seg positivt om Gazdanov. Etter krigen skrev Gazdanov ytterligere seks romaner. Bøkene hans utkom på russisk, tysk, fransk og engelsk mens han levde, men han forble likevel ukjent for et bredt publikum.

Gjenoppdagelsen av Gazdanov startet på 1980-tallet, først og fremst takket være Laszlo Dienes, en litteraturprofessor ved Harvard. Gazdanovs kone hadde gitt forfatterens etterlatenskaper til Harvard i 1975. Utover 1990-tallet begynte russiske forlag å gi ut bøkene hans på nytt. På 2000-tallet har det fulgt nye oversettelser til en rekke språk. I Tyskland og Storbritannia ble Gjenferdet av Alexander Wolf en favoritt hos både kritikere og lesere. Den tyske utgaven er trykket i 15 opplag.