Gi meg de brennende hjerter (Innbundet)

Memoarer

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202275532
Kategori: Biografier
Omtale Gi meg de brennende hjerter

Gerd-Liv Vallas memoarer tar oss med på en reisefra en liten bygd i Nord-Norge på 1950-tallet til maktens ulike korridorer på og rundt Youngstorget. Det er en fortelling om hvordan etterkrigsgenerasjonen fikk nye muligheter og hvordan kvinnebevegelse, studentopprør og EU-kamp formet en hel generasjon.

Jeg er ingen pusekatt, sier Gerd-Liv Valla. I over tredve år har hun brutt barrierer. I 1974 ble hun første kvinnelige lederfor Norsk Studentunion. Siden gikk veien via stillingen som statssekretær påstatsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland, til justisminister under Thorbjørn Jagland, før hun som første kvinne ble valgt til LOs lederi 2001.

Gi meg de brennende hjerter gir en enestående innsikt i hvordan politikk blir til i arbeiderbevegelsen. Valla tar oss med inn i de lukkede rom. Hun beskriver allianser og stridigheter rundt sentrale faglige og politiske spørsmål som sykelønn, likelønn og heltidsarbeid. Hennes fortelling om den lange valgkampen for det rød-grønneregjeringsprosjektet er et lærestykke i vellykket kampanjearbeid.

Gi meg de brennende hjerter er en historie om seire og nederlag, om å stå opp for det en tror på og aldri legge seg flat, om å være kvinne og leder i et tradisjonelt mannsdominert miljø i fagbevegelsen og om gledene og utfordringene ved å være mor med et spesielt omsorgsansvar. I sine memoarer viser Valla hva det er som driver henne og hvordan bondejenta fra Nordland endte opp ved Kongens bord – og siden ble kåret til landets mektigste.

Til toppen

Andre utgaver

Gi meg de brennende hjerter
Bokmål Ebok 2012
Gi meg de brennende hjerter
Bokmål Heftet 2013

Flere bøker av Gerd-Liv Valla:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Gi meg de brennende hjerter

"Den er velskrevet, gjennomarbeidet, innholdsrik. Gerd-Liv Valla har hatt en posisjon i norsk samfunnsliv gjennom tre–fire tiår som gjør det interessant å lese hennes versjon av historien."

Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen

Sint og engasjert

Vi trenger bøker som dette. Det føles befriende at mennesker på toppen av samfunnet evner å si fra i harde ordelag for det de mener er rett og riktig, enig eller ikke.[...] Det er en tungvekter av en memoar-bok som vi kan legge under juletreet i år. Den er omfattende og tar for seg helt liv og saken i 2007 omfatter bare de siste sidene av den. Så her har vi Blindern, det spennende som skjedde i '68'-tiden og to EF/EEC-kamper. Dessuten er den herlig å lese og slettes ikke noe kjedelig politiker-litteratur. Intet 'på-den-ene-og-andre-siden, her er det bramfritt rett fram på så å si klingende nord-norsk. Dette likte vi!

Kjell Moe, Kulturspeilet

Det offentlige norske ordskiftet trenger stemmer som Gerd Liv Vallas. Som LO-leder, først på forbundsnivå og siden som toppleder, er jobben hun gjorde for å velte gubbeveldet i fagbevegelsen av uvurderlig betydning. [...] Gerd Liv Valla er fortsatt en samfunnsdebattant med både et brennende hjerte og klare tanker. […]I boka skriver hun dessuten varmt og engasjert om de som sitter nederst ved bordet. […]og pennen er kvass nå hun tar et oppgjør med den rød-grønne asyl-politikken. [...] Gro er blitt landsmoder. Vallas rolle og posisjon tilsier ikke noen tilsvarende status. Men hun fortjener et ettermæle som anerkjenner den viktige jobben hun gjorde først og fremst med å endre LO, men også som premissleverandør for det politiske moderniseringsarbeidet som banet veien for et historisk regjeringssamarbeide på venstresiden.

Torunn Egge Roux, Stavanger Aftenblad

Nå har Gerd-Liv Valla skrevet bok. Da hun presenterte den i går, ble vi minnet om venstrefløyen som ble vekk, og om hvordan Valla representerer en 68’er-radikalisme som i 2012 er blitt en skygge av sin tidligere storhet.

Erling Kjekstad, Nationen

Valla er mektigst igjen. […]Gerd-Liv Vallas memoarer er høstens mest interessante politikerbok.

Ingrid Skjøtskift, Adresseavisen

En klassisk tragedie om makt

Gerd-Liv Valla greier langt på veg å restaurera biletet av seg sjølv.

Arild Pedersen, Dag og tid

Omtale: Gi meg de brennende hjerter

Gerd-Liv Valla er et politisk dyr, det viser denne boka til fulle. Mange av hennes politiske visjoner og vyer har livets rett i dagens samfunnsdebatt. Ja, jeg vil si det så sterkt som at det vil være et tap for debatten om hennes stemme forsvinner.

Jan-Erik Østlie, Fri fagbevegelse

Farleg for motstandarane

... LO-leiaren Gerd-Liv Valla slår tilbake med ei bok som går frå å vera idyllisk til å bli ein grøssar. Farleg for motstandarane hennar er det at boka også er god.Ho evner midt i dette […] også å få fram det ustoppelege politiske engasjementet sitt. Raseriet over urett. Forsvaret for dei svakaste. Og evna ho har hatt til å overleva det verste mediekjøret vel nokon nålevande har vore utsett for. […] Gerd-Liv Valla er ein hard negl. Ho er ein krigar, skriv ho sjølv. Ho seier kva ho meiner og ser ut til å ha glede av å stå i striden. Alt dette skin gjennom i teksten og det gjer boka både god og spennande å lesa. Når eg lukkar boka tenkjer eg at vi har for få skikkeleg rasande forfattarar i dette landet.

Arnhild Skre, NRK Radio

Brutal selvangivelse

Og engasjementet gjennomsyrer nesten hver eneste av bokens mange sider. Derfor er det blitt en sjelden politisk og personlig memoarbok. [..] en svir å lese for oss som er opptatt av norsk politikk. [...] Nært og levende gir hun et tidsbilde fra en etterkrigsbarndom i den nordnorske bygdevirkeligheten. Hun beskriver en klassereise hun deler med så mange i sin generasjon. Varmt og engasjert forteller hun om Karen – den fantastiske datteren med sine spesielle behov. Det er vakker og sterk lesning om gleder og fortvilelse, latter og gråt. Det er en helt spesiell fortelling som berører leseren.

Harald Stanghelle, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Gerd-Liv Valla (f. 1948) var første kvinnelige leder for Norsk Studentunion. Hun har vært politisk rådgiver og statssekretær for Gro Harlem Brundtland, og senere justisminister - før hun ble valgt til LOs første kvinnelige leder i 2001. Hun har skrevet boken Prosessen i samarbeid med journalist og forfatter Stian Bromark og selvbiografien Gi meg de brennende hjerter.