Gabriels gave (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 235
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Gabriel's Gift
ISBN/EAN: 9788202207250
Omtale Gabriels gave

Gabriel er i ferd med å bli skilsmissebarn. Han er femten år og bor nord i London sammen med moren som jobber på bar og har ansatt en konstant sulten kvinne fra Østeuropa til å passe på at sønnen ikke havner på skråplanet. Faren har flyttet på hybel. Etter at han i sine glansdager som musiker falt ned fra platåskoene tok karrieren liksom aldri av. Og moren har omsider fått nok av nostalgien og hans manglende handlekraft. Gabriel savner faren sin. De to pleide å tilbringe ettermiddagene sammen, på museer eller på kino. Nå er Gabriel plutselig alene med en dorsk og drøvtyggende au pair. Han søker tilflukt i kunsten. Han tegner og lager manus til en film. Han snakker om det som skjer med sin døde tvilling. Og mest av alt ønsker han at moren og faren skal bli venner igjen.

  • Les første kapittel
Hanif Kureishi forteller ømt, rørende og med sin sedvanlige sprø humor om forholdet mellom foreldre og barn, og om hvordan kunsten og fantasien gir flukt til livet og til drømmene våre.

Orig.tittel: Gabriel´s Gift

Oversatt av Inger Gjelsvik

Til toppen

Om forfatter
Hanif Kureishi (f. 1954) har skrevet en rekke romaner, noveller, skuespill og filmmanus i tillegg til essays og en memoir.
Kureishi er født i London og har engelsk mor og pakistansk far. Faren kom til England for å studere jus, men gav opp studiene og bosatte seg i Bromley da han traff Kureishis mor.

Hanif Kureishi gikk på samme skole som David Bowie i Bromley, men droppet ut av Universitet i Lancaster og skrev i 1985 My beautiful laundrette, et filmmanus om en homoseksuell pakistansk-engelsk gutts oppvekst i London. Filmen ble regissert av Stephen Frears og Kureishi vant flere priser for manuset.
Debutromanen Bydels-buddha fikk Whitbreadprisen for beste debutroman og ble også tv-serie med lydspor av David Bowie. Året etter, i 1991, lanserte Kureishi London kills me, en film der han både skrev manus og hadde regi.
Romanen Intimitet fra 1998 fikk stor oppmerksomhet blant annet fordi den handler om en mann som forlater kone og barn etter å ha følt seg fysisk og psykisk avvist av henne. Romanen kom samtidig som Kureishi forlot sin kone og deres to sønner.

Hanif Kureishi er regnet som en av de første og viktigste stemmende i den britiske multietniske litteraturen. Han mottok i 2008 ordenen Commander of the Order of the British Empire.
Kureishi er gift og har tre barn.