Fyrvokterne (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 80
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202432768
Kategori: Høytlesning
Alder: 5 - 10
Omtale Fyrvokterne

VINNER AV LITTERATURPRISEN, KULTURDEPARTEMENTETS PRISER FOR BARNE- OG UNGDOMSLITTERATUR 2015

På en øy langt, langt ute på havet bor det to damer og en sau. Sølvi og Astrid lever av det strømmen fører inn, og det de kan høste fra den skrinne naturen. En dag banker det på døren. Utenfor står det en mann med velstelt hår og en diger koffert. Han er villig til å selge dem innholdet i kofferten i bytte med øya – noe han tenker er en dårlig deal for ham, men de kan jo leie øya av ham …
Astrid og Sølvi har alltid vært fornøyde, men nå har kofferten åpnet for nye krav, og noen må forlate øya.
Fyrvokterne er en fortelling med ramsalt sjø, vennskap og hva man trenger for å ha nok.

Til toppen

Anmeldelser Fyrvokterne

Fantasieggende historiefortelling

"Teksten har en underfundighet og en fargerikdom jeg liker. Det beste med Fyrvokterne er likevel de kraftfulle illustrasjonene. Noen ganger med minst mulig virkemidler, strippete, nærmest skisseaktige, andre ganger maksimalistiske og overdådige. Og hun bruker virkelig hele rommet. Dynamikken mellom det nære og det fjerne, det detaljrike og det enkle er effektfull. [...] Dette er blitt en bok om vennskap, sjalusi og grådighet, om hvordan vi lar oss forføre og hva som egentlig er viktig. Den er morsom, den er eventyrlig og den er full av bilder jeg gjerne vil dykke ned i. Denne boka vil jeg lese høyt for et barn. Og bli varm om hjertet."

 
Torborg Igland, Fædrelandsvennen

Du skal lete lenge etter ei barnebok som oser mer sjøsprøyt og sand enn Inga Sætres «Fyrvokterne» i sommer (..) slekter på Tove Janssons fortellinger, både visuelt og tematisk: Illustrasjonene er detaljrike (...) med myke akvareller i sterke farger. Voksne lesere vil kose seg (...) les den gjerne for og sammen med litt større barn som allerede har lært seg å lese selv, og la dem få god tid til å gå på skattejakt i illustrasjonene. Det er de verdt.

 
Marie L. Kleve, Dagbladet 04.07.15

Frisk fyrvokterfantasi

"Inga H. Sætre har etablert seg som en spennende og samtidig sikker bokkunstner [...] Hun lykkes i å gjøre historien om disse to gamle surrehodene spennende. På denne ensomme øya oppstår personlige konflikter og drama med stor rekkevidde. Fortellingen har symbolske kvaliteter, men er også en ekstremvariant av en realistisk virkelighet, om mennesker som i dag lever nøysomt etter gamle tradisjoner uten merkbar innflytelse fra den raskt forandrede verden. [...] Særlig akvarellene med kraftig og munter fargebruk gir mye liv. [...] Sætres bok har kraft, og står faktisk som et fyrtårn og lyser. "

Mette Hofsødegård, Aftenposten

Lykken er et fyr

"«Fyrvokterne» er historien om at penger ikke nødvendigvis kan kjøpe alt her i livet. [...] Inga H. Sætre viser nok en gang hvor mye arbeid og teknikk som ligger bak den tilforlatelige, litt naive streken hun de siste 10-15 årene har utviklet som illustratør av egne og andres bøker. «Fyrvokterne» byr på flotte bilder, klare stemninger og interessant fargebruk."

Olav Brostrup Müller, Gudbrandsdølen Dagningen

Et hjem midt i ingensteder

Inga H. Sætres bok om to fyrvokterdøtre er lunt morsom og fantasifullt illustrert. [...] «Fyrvokterne» viser en ny side av Sætre, i alle fall for dem som bare kjenner henne gjennom tegneseriene. Den enkle streken og håndteksten er fortsatt til stede. Men gjennom boken blir den supplert med akvareller og lek med ulike konturer, samtidig som at mesteparten av fortellerteksten er maskinskrevet. Det fungerer som en helhet nettopp fordi Sætres uttrykk så fint skinner igjennom uansett hvilken teknikk hun bruker i illustrasjonene, og at historien konsekvent blir fortalt i dobbeltsidige oppslag. [...] Universet i boken er så særpreget og fengslende at jeg reagerte nesten like sterkt som hovedpersonene da Ola og omverdenen plutselig deiste inn hoveddøren i fyrvokterboligen. [...] Om Sætre har interesse for det, kan jeg ikke annet enn tenke at det ligger potensiale til mange flere historier fortalt fra den lille øyen med fyrtårnet langt til sjøs der du ikke lenger ser land.

Walter Wehus, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter
Inga Sætre (f. 1978) er utdannet animatør. Hun vant Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2011, kategorien for beste tegneserie. Sætre fikk Brageprisen for "Fallteknikk" i 2011. Hun var nominert til Nordisk råds litteraturpris med samme bok i 2013. I 2016 mottok Inga Sætre Kulturdepartementets litteraturpris for for barne- og ungdomslitteratur med boken "Fyrvokterne".