Full sirkel (Innbundet)

Raphistorier fra ghettoen til bygda – og tilbake

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 344
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202459390
Kategori: Musikk
Omtale Full sirkel

En av Norges største og mest betydningsfulle hiphopartister har reist på kryss og tvers av USA og møtt de store legendene som ruver i hiphopens historie.

Hiphop har de siste 20 årene gått fra å være en subkultur i kraftig opposisjon, til å sette premissene for mainstream og bli den rådende popkulturen. Jørgen «Joddski» Nordeng tilhører den første generasjon hiphopere i Norge og er en autoritet på feltet. Han har også fått mye av æren for morsmålsrappens oppblomstring i Norge.

Denne helt genuine boka handler om Jørgens personlige møter med de betydningsfulle artistene og deres historier. Dette er samtidig en fortelling om Jørgens egen oppvekst i Bodø og hvordan han selv ble formet som artist.

Boka tar form som en slags roadmovie gjennom hiphopens historie fortalt gjennom 21 av hiphopens viktigste album og singler, sett fra musikernes eget ståsted. Stemmene deres er i stor grad tilstede i boka: Dette er deres, om enn subjektive, historie,og man får masse førstehåndsinformasjon om en sentral del av vår popkultur de siste tiårene.

Møtene akkompagneres av flotte bilder fra artistenes spesifikke nabolag, samt av artistene selv, anno 2017. Vi følger med Jørgen fra Kurtis Blow ble rapens første superstjerne, til Lost Boyz var med å gjøre hiphop stuerent for godt i 1996: samme året som The Fugees ble popstjerner, og Jørgen for alvor begynte å satse på musikken.

Øyvind Holen er fagkonsulent.

Til toppen

Anmeldelser Full sirkel

Reise til hip hopens hjerte 13.10.2017

(...) Boka er et utmerket innblikk i hip hop som en egen subkultur. (...) «Full sirkel» er derfor spennende nok, både for insidere, og nysgjerrige som fortsatt står trygt plassert utenfor.

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Personlige hiphopmøter 13.10.2017

(...) En personlig beretning fra møter med sjangerens både kjente og mindre kjente, amerikanske personligheter, men også et grundig innblikk i livet til en rap-entusiast fra den lille flekken Ørnes i Nordland. Nordengs språk er muntlig og lettbent, og unngår du å snuble i altfor mange navn, årstall og lister, sitter du antagelig klokere igjen.

Ando Woltmann, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Jørgen Nordeng slo igjennom som nordnorsk rapper ved inngangen til 2000. Han har fått mye av æren for morsmålsrappens oppblomstring i Norge. Gjennom 15 år har han gitt ut plater og turnert rundt, både solo (som Joddski) og som frontfigur, tekstforfatter og rapper i Tungtvann. Nordeng er også frilansjournalist og har skrevet om rap og hiphop like lenge som han har skapt den. Han var med og startet Kingsize og har også skrevet for FaroJournalen.