Fugl (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202621452
Kategori: Romaner
Omtale Fugl

Fugl er en roman om håp. Håp om å finne en ny natur å være menneske i, håp om en ny heim. Skåden skriver fram et klaustrofobisk portrett av en menneskekoloni i det ytre rom, på en planet hvor landskapet sakte eter seg inn i mennesket, fortærer det innenfra.

«Su, du må våkne. Jeg skal fortelle deg en historie. Om noen som fant en fremmed planet. Hører du, Su, mammas lille jente? Det var noen mennesker som dro ut i et skip oppkalt etter en fugl, de reiste langt og de reiste lenge til de til slutt kom fram til en storm. De reiste inn i stormen, selv om de visste at de aldri kunne vende tilbake, bort fra alt som var kjent. Våkne Su, du må høre. Du må høre hva mamma forteller. På den andre siden fant de en planet, de kalte den Sedes fordi den skulle bli deres nye heim. Etter ei tid ble et jentebarn født på denne planeten. Og det var du, Su. Det var du.»

Til toppen

Utsiktene er dystre, men romanen er gripende.
Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Fugl
Bokmål Ebok 2019
Fugl
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Fugl
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Sigbjørn Skåden:

Anmeldelser Fugl

«Utsiktene er dystre, men romanen er gripende.»

 
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«Poetisk og trykkende om menneskets jordbundne skjebne.»

Kristian Wikborg Wiese, Vårt Land

«Slik reiser Sigbjørn Skåden noen eksistensielle spørsmål knyttet til flukt og erindring: Hvordan takler man livet som emigrant? Skal man ta vare på det som var, eller er det best å forsøke å glemme fortiden? Hvor langt kan man gå i å omskrive sannheten for ikke å miste håpet og forstanden?»

«Fugls skjulte hentydninger til Musks fremtidsvyer innebærer at romanen kan leses som en kritikk av maktmenneskers grenseløse begjær etter å kolonisere.»

Sissel Furuseth, BLA Bokvennen Litterære Avis

«Det ligg eit magisk og poetisk slør over det heile [...]»

Oddmund Hagen, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Sigbjørn Skåden (f. 1976) er en samisk forfatter fra Skånland, bosatt i Tromsø. Skåden har både samisk og norsk som skrivespråk og debuterte i 2004 med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas. For denne boka ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Siden debuten har han gitt ut ytterligere ei diktsamling, ei barnebok og to romaner, og i tillegg vært tekstforfatter for en rekke tverrkunstneriske og performative prosjekter. Skåden har blant annet vært årets ungkunstner på urfolksfestivalen Riddu Riddu, prologforfatter for Festspillene i Nord-Norge og utvalgt forfatter til den europeiske poesiplattformen Versopolis. For romanen Våke over dem som sover ble han nominert til P2-lytternes romanpris og vant Havmannprisen for 2014.