Frost (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202231835
Omtale Frost
En stor og enormt spennende roman fra en av de mest dramatiske perioder i Norgeshistorien. Om islendingen Gest, som bare 13 år gammel hevner drapet på sin far og tar livet av en av Islands mektigeste høvdinger.

I denne romanen tar Roy Jacobsen oss med til en av de mest dramatiske periodene i norsk historie. Frost er den eventyrlige fortellingen om islendingen Gest, født i 993, som bare tretten år gammel blir fredløs da han hevner drapet på faren ved å ta livet av en av Islands mektigste høvdinger. Med villmannen Teitr som følgesvenn flykter han fra Island og over til Norge, der han går til fots fra Trondheim til Hålogaland, og siden sørover. Han fryser, han skal ingen steder, og han blir drapsmann igjen. Sterke krefter brytes i ham, islandsk blodhevn mot nye kristne impulser. Gest er en visjonær, intelligent og manipulerende drømmer, som etter hvert trekkes inn i sentrum av de politiske begivenhetene. Han har en sterk tiltrekningskraft på stolte kvinner, og han husker alt han ser. Slik blir han en av Eirik jarls nærmeste rådgivere og følger med på erobringen av England i 1016.

Boken ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

Som med Seierherrene har Roy Jacobsen her skrevet en stor episk roman om slekter og individer, bare lagt til en helt annen tid. Med Frost gir han leseren et unikt bilde av Norge i en stormaktsperiode, og viser oss små og store mennesker i en ekstremt hard verden.

Roy Jacobsen er født i 1954. Han er en av de forfatterne som har mottatt størst anerkjennelse fra kritikerne og det litterære miljøet forøvrig de siste årene. Han har vokst fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv til en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelige samvær og samhandlinger. Jacobsen kjenner mennesker fra ulike miljøer og sammenhenger, han har erfaringer fra arbeidsliv og folkelige små samfunn i Nord-Norge såvel som fra akademiske og terapeutiske miljøer i hovedstaden. I sitt voksne liv har han også tilbrakt store deler av tiden i utlandet. Roy Jacobsen bor nå i Oslo.

Les utdrag fra boken [pdf]

Anmeldelser:

"Frost er en flott roman og et rivende eventyr. På èn og samme tid."
Terje Stemland, Aftenposten

"Boken er en gullgruve for alle som interesserer seg for middelalderens kulturliv i Norge."
Yngvar Ustvedt, VG
Les hele anmeldelsen

"Roy Jacobsen er en gudbenådet forteller." Stoffrik, velskrevet og fascinerende sagaroman."
Øystein Rottem, Dagbladet
Les hele anmeldelsen

"For Frost er et imponerende paradenummer av en roman..."
"I det hele tatt: Dette er en medrivende triathlon av en roman. Her møter vi en dikter som kan det meste. Han har inngående kjennskap til norrøn litteratur og lar seg inspirere av sagaene uten å bli en forutsigbar imitator."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

"Frost er en tvers igjennom tidsmessig roman nettopp ved sitt historiske tilsnitt, den tegner en presis kurve gjennom dagens konfliktområder, både ytre sett, og som en indre reise."
Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende
Les hele anmeldelsen

Terningkast 6
"Bare en håndfull forfattere har den erfaring og det format som skal til for å ta fatt på et så omfattende stoff som Roy Jacobsen gjør i Frost, og tar jeg ikke feil, er dette en roman som vil bli stående lenge. Jeg kan ikke skjønne annet enn at vi her har med et mesterverk å gjøre."
Kjell Jørgen Riegels Holbye, Fredrikstad Blad

"Roy Jacobsen har aldri til dei grader briljert som i denne romanen."
"....for sett under eitt er Frost definitivt den beste romanen eg har lese så langt i haust."
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen


"Som den er, har Frost blitt et imponerende, om ikke helstøpt skrivestykke om svikefulle menn og hevn i en tid med magre kår for medlidenhet."
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

"Ingen overrasker mer enn Roy Jacobsen i norsk samtidslitteratur. Hans tematiske, miljø- og handlingsmessige variasjonsbredde synes ikke å ha noen grenser. "

"Det er all grunn til å spørre om det ikke er Roy Jacobsens tur til å bli nominert som norsk kandidat til Nordisk Råds litteraturpris, i tillegg til nominasjonen til Brageprisen."
Finn Stenstad, Tønsberg Blad

"..om du bare får med deg en roman denne høsten, bør det bli dette mesterverket av en roman."
Solveig Brekke Weltzien, Vårt Land

Les også:

Nordisk Råd-nominerte klare
Artikkel Dagbladet 2.12.04

Til toppen

Andre utgaver

Frost
Bokmål Heftet 2004
Frost
Bokmål Innbundet 2004
Frost
Bokmål Ebok 2008
Frost
Bokmål Heftet 2010
Frost
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Frost
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Om forfatter

Roy Jacobsen er født i 1954. Han har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også trilogien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015) og Rigels øyne (2017). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen.

Se oversikt over utgivelser i Barrøy-trilogien her.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 31 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen. I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.