Frontsøstre (Innbundet)

Norske kvinner under hakekorset

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 232
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202470753
Kategori: Historie
Omtale Frontsøstre

Her fortelles en annerledes historie om kvinners innsats under 2. verdenskrig. Hva motiverte noen til å bli frontsøstre, hvordan utøvde de sin tjeneste, og hva ventet dem da krigen var slutt? Rundt 450 norske frontsøstre ble dømt som landssvikere. Sæther vurderer de nylig frigitte saksdokumentene i et bredt perspektiv, og gir for første gang en samlet presentasjon av frontsøstrenes plass i norsk krigshistorie.

Til toppen

Andre utgaver

Frontsøstre
Bokmål Ebok 2015
Frontsøstre
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Frontsøstre
Bokmål Heftet 2016

Flere bøker av Vegard Sæther:

Anmeldelser Frontsøstre

"Historikeren Vegard Sæther, som tidligere har skrevet om frontkjemperne og krigsseilerne, har sett nærmere på de norske kvinnene som gikk i tysk tjeneste. Ved frigivelsen av landssvikarkivet 1. januar i år fikk han tilgang til overveldende mye nytt materiale. Han følger tre kvinner tett, men gjør statistisk rede for alle de 447 så langt det er mulig. Jeg synes det lykkes ham å få frem et nyansert bilde, både de lange linjene og på det individuelle plan. Det er både noe naivt og heltemodig over disse kvinnene med deres tap. Det er blitt en interessant bok, også om de dilemmaene landsvikoppgjøret førte med seg."

 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

"En grundig bok om de norske frontsøstrene, skrevet av en forfatter som ikke bare er en iherdig arkivjeger, men også en god forteller. (...) Boken vitner om grundighet og sans for en nøktern, vitenskaplig tilnærming til stoffet. Forfatteren er fortjenestefullt oppdatert på den tyske litteraturen om det tyske Røde Kors, og nøster opp de tette båndene til det tyske nasjonalsosialistiske partiet og Himlers SS."

Per Eivind Hem, Morgenbladet

"Når forfatteren har mulighet for å gjøre et historisk dypdykk har det sammenheng med at Riksarkivet friga klausulerte dokumenter i år, kilder som blant annet forteller om over 400 kvinner som ble dømt for landssvik etter krigen. Boken er todelt. Den gir temaet ansikt gjennom kvinners egen beretning. I tillegg trekkes de historiske linjer fra 1930-tallet i Nazi-Tyskland til det norske rettsoppgjøre etter krigen."

Trond Blikø, Trønderavisa

Til toppen

Om forfatter

Vegard Sæther (f. 1967) er historiker og forfatter. Har tidligere utgitt I grenseland. Den flygende kisten og andre historier om krigen i Østerdalen (2004), En av oss, norske frontkjempere i krig og fred (2010), Krigsseilere. En fortelling om glemte helter (2013), Frontsøstre - Norske kvinner under hakekorset (2015). Er nå akutell med Elverum 1940.