Frøken Markussens rykte (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 127
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202237691
Kategori: Romaner
Omtale Frøken Markussens rykte
En middelaldrende mann ser tilbake på noe som hendte da han var 11 år, på pensjonatet foreldrene hans drev i en liten kystbygd.

De tre sekundene med panikk jeg fikk se i øynene hennes, ga meg beviset på at hun hadde viklet seg inn i noe som ingen måtte få vite. Fra resepsjonen kunne vi nå høre stemmer, fars og Gjertrud Markussens. Jeg så at fru Smith bøyde nakken og foldet hendene under bordet, jeg rakk så vidt å si, lavt, men meget tydelig: - Jeg hørte dere.

En mann leser en dødsannonse i avisen. Navnet på den døde er kjent - en gammel dame han husker fra barndommen. Men mannen blir veldig overrasket og forskrekket over at den gamle damen døde “uventet”. Hva dør man av uventet når man er 88 år gammel? Selvmord, tenker mannen og tankene hans går tilbake til barndommen og foreldrenes hotell og gjestene der, spesielt frøken Markussen og denne Ella, som nå er død, og de hemmeligheter og vanskeligheter han opplevde, avslørte, og fortiet der han lå og smugtitte/lyttet på kvinnenes veldig skjulte amorøse forhold i et sekstitalls bygde-Norge der fordommene og uvitenheten var store. Hadde guttens (fortellerens) reaksjoner da noe med denne gamle kvinnens død nå å gjøre?


Til toppen

Andre utgaver

Frøken Markussens rykte
Bokmål Ebok 2010

Flere bøker av Per Knutsen:

Anmeldelser Frøken Markussens rykte
"Frøken Markussens rykte er en nærmest komplett roman."
 
Mali A. Arnstad, Nordlys
"Forfatteren nøyer seg med 127 sider, men godtgjør nok en gang sin særegne styrke."Terje Stemland, Aftenposten
"Per Knutsens siste roman er en snerten liten sak med en spenningsoppbygging av et særegent slag."Øystein Rottem, Dagbladet
"...en rørende liten roman"Desirèe Grandahl, Fredrikstad Blad
"Og det er denne følelsen av her å få lov til å formidle noe genuint og eget uten innblanding som Per Knutsen her så fint får frem."Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende
"Historie med mange poeng, skrevet av en drivende god forteller."Hannelore W. Langstrøm, Fædrelandsvennen

Til toppen

Om forfatter

Per Knutsen er født i 1951,og oppvokst på Hamarøy i Nordland, men er nå bosatt i Bergen. Han har til nå utgitt 30 bøker: barnebøker, ungdomsbøker, skuespill, thrillere og romaner, sist ut var romanen Broren til Hugo (2016). Per Knutsen har skrevet en rekke bøker for barn og unge. Han har et utrolig blikk for de små nyanser i livet og en stor forståelse for hvordan det er å være elleve år og forelsket - og i ferd med å bli ungdom. Også flere av hans skuespill er utgitt i bokform.

Ungdomsromanen Svømmersken (1994) ble nominert til Brageprisen. For ungdomsromanen Rått Parti (1995) ble Per Knutsen tildelt Kulturdepartementets Litteraturpris. Per Knutsens thriller for voksne, Høytrykk, ble utgitt på Cappelen i 1997.

I 1998 kom Jentekrigen, en uhyggelig ungdomsroman om maktkamp og sterke følelser i en familie. Kriminalromanen Tigermelk fra 1999 fikk meget gode anmeldelser.

Ærlighet, kjærlighet, løgn, lyst og evnen til å være tro mot seg selv er viktige elementer i Per Knutsens roman, Å salte et hjerte (2001). Knutsens bok har thrillerens uro og den svarte romanens dysterhet i seg.
Per Knutsen fikk Havmannprisen for Broren til Hugo (2016), en roman om oppvekst i Nord-Norge i etterkrigstiden.