Frihet (Innbundet)

Forfatter:

Monica Carlsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 576
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Freedom
Oversatt av: Carlsen, Monica
ISBN/EAN: 9788202311223
Kategori: Romaner
Omtale Frihet

Patty og Walter Berglund var en pryd for et hvilket som helst nabolag. Og man kan trygt si at Barrier Street i St. Paul ble en langt hyggeligere gate å bo i etter at de kom. Patty var den ideelle nabo, den som visste hvor du skulle levere batterier til resirkulering og hjelpsomt tilbød å være barnevakt hvis det knep. Hun var en misunnelsesverdig mor og Walters drømmehustru. Og Walter -- han syklet daglig til jobben som advokat med miljøspørsmål som spesiale. Sammen gjorde Berglunds sitt beste for at verden skulle bli et bedre sted å være.

Men nå, i det nye årtusenet, har noe skjedd. Det perfekte bildet begynner å slå sprekker. Tenåringssønnen har flyttet inn til de erkekonservative naboene. Walter har tatt jobb i kullindustrien. Og hva har Richard Katz, stjernerocker og Walters beste venn og argeste rival fra universitetstiden, fremdeles i familiebildet å gjøre? Men mest forunderlig av alt, hva har skjedd med Patty? Hvordan har selve idealet fra Barrier Street forvandlet seg til naboen fra helvete, med et temperament som ikke kjenner noen grenser?

I sin første roman siden Korrigeringer gir Jonathan Franzen oss en stor samtidsroman om familien, ekteskapet og tiden vi lever i. Frihet fanger på samme tid humoren og tragedien i de fristelser og byrder som nettopp frihet gir oss. Og ikke minst, kostnadene ved å ha idealer, og å holde fast ved dem.

Anmeldelser
”Mesterverk” New York Times Frihet er meget, meget god.”
USA today

”FRIHET er årets roman, og århundrets. En moderne klassiker."
Guardian

”Franzen har skrevet sin hittil mest dyptfølte roman – en roman som viser seg å være bade en overbevisende biografi om en dysfunksjonell familie og et uutslettelig portrett av vår tid.” News Observer

Til toppen

Et mesterverk

Andre utgaver

Frihet
Bokmål Heftet 2011
Frihet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Frihet
Bokmål Ebok 2020

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Frihet

"Hans nye roman har vært omgitt med nesten usannsynlig høye forventninger, og han skuffer nok heller ingen. Frihet er en viktig og vedkommende bok.(...) I denne eksistensialistiske såpeoperaen har han også funnet plass til rikelige mengder røff humor, syndig begjær og parodiske personligheter."

 
Sindre Hovdenakk, VG

Et mesterverk

"Den amerikanske ideen om frihet skildres i all den bredde og dybde den fortjener i Jonathans Franzens oppsiktsvekkende morsomme og innsiktsfulle roman "Freedom. (...)Denne romanen kommer til å stå som et kulturelt referansepunkt i mange år fremover."

Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

Romanens seier

"En bok fra, om og for vår tid - en tradisjonell, realistisk roman og et mesterverk av uvanlig styrke.(...) Les, og fortvil. Les, og juble. Det finnes bøker som kan forandre ens liv; Freedom har slike egenskaper."

Hans H. Skei, Aftenposten

"Norgesaktuelle Jonathan Franzen, hobbyornitolog og samtidskronikør, har gjort det igjen. Frihet er en unik roman, setning for setning, skjebne for skjebne, idé for idé.(...) spørsmålet er om ikke Jonathan Franzens nye bok vil komme til å leve evig."

Simen Gonsholt, Dagbladet

"Både i dybden og i høyden går Franzen utenpå de fleste fortellere jeg kjenner."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Freedom er ein stor roman, eit grundig arbeid, om moderne tilhøve, men i mangt halden i klassisk stil. Forteljinga har prio­ritet, ikkje stilen, men menneskekunnskapen, på grensa til misantropi, lyfter teksten over den konvensjonelle metoden, heilt fram til slutten, der forfattaren overgår Gud og er vaken den sjuande dagen også."

Odd W. Surén, Dag og Tid

"Gjennom familien Berglund viser han oss det tragikomiske ved livet – kortfattet og nydelig skrevet, med en varme og omtanke som krever sin dose menneskelig innsikt. Franzen klarer å lage en stor fortelling ut av den lille familien – det er det vi vil lese om. Frihet er ren lesefryd, og den kunne ha vært mye lenger."

Ellen Sofie Lauritzen, Dagsavisen

Klassiker!

"Fantastisk skarpsindig, herlig underholdende og dypt menneskelig roman om familien Berglund som har det meste, men som i lidenskapens navn lar seg kveste (...)en utrolig rik roman som spenner over flere tiår. Den kaller på latteren, fortvilelsen og gråten."

Stein Roll, Adresseavisen

"Det er lett å la seg rive med av Jonathan Franzens Frihet. Det er en fortelling om vår samtid og om amerikansk middelklasseliv, både mismodig, humoristisk og dypt alvorlig, og det er godt fortalt."

Stine Frimann, Vårt Land

Til toppen

Om forfatter

Jonathan Franzen fikk sitt gjennombrudd med romanen Korrigeringer (på norsk i 2002). Han stadfestet posisjonen som sin generasjons ledende forfatter med romanene Frihet (2010) og Renhet (2015). På norsk fins også essaysamlingene Å være alene (2004), Lenger unna (2013) og Slutten på jordens ende (2019), erindringsboken Mistrivselssonen (2007) og Kraus-prosjektet, en dokumentarisk bok om å lese og oversette den tyske filosofen Karl Kraus. I 2021 kommer romanen Korsveien.