Fotnoter i Gaza (Innbundet)

Forfatter:

Jens E. Røsåsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Footnotes in Gaza
Oversatt av: Røsåsen, Jens E.
ISBN/EAN: 9788202325855
Omtale Fotnoter i Gaza

Rafah er en by helt sør på Gaza stripen, et ganske dystert sted. Sementfasader og søplete bakgater. De trange gatene er fylt med barn og arbeidsløse menn. Rafha er i dag og har alltid vært, midt i frontlinjen for denne bitreste av alle konflikter. Byen ligger på grensen mot Egypt og store deler av den er til enhver tid redusert til ruiner.

For lengst arkivert og glemt av de fleste, er en blodig hendelse fra 1956, som endte med 111 palestinske flyktninger drept, skutt av Israelske soldater. Det kan virke som en fotnote i en lang historie om død og overgrep, men den dagen i Rafha – kaldblodig massakre eller et forferdelig feilgrep – blottlegger de konkurrerende sannhetene som definerer en krig det er vanskelig å ha oversikt over. I sin søken etter å finne ut hva som egentlig skjedde, kommer Joe Sacco til Gaza, inngår i dagliglivet til de som bor der og blir kjent med Rafhas fortid og nåtid.

Fotnoter i Gaza spenner over femti år og beveger seg glidende fra den ene krigen til den neste, levendegjort med stemmene til skolebarn og flyktninger, enker og sjeiker, og fanger på den måten opp essensen i tragedien.

Boken er Joe Saccos mest ambisiøse prosjekt så langt og han lykkes med å overføre en av vår tids mest avgjørende konflikter til en intim og nær leseropplevelse.

Til toppen

Anmeldelser av Fotnoter i Gaza
"Saccos beste bok til nå"
 
Walter N. Wehus, Bergens Tidende
"Unikt innblikk i Gaza-konflikten"Veronika Søum, Adresseavisen
"Et betydelig stykke gravende journalistikk"
 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

Mektige fotnoter

"Folk flest regner nok tegneserier til å være en form for pur og avslappet underholdning. Få har nok tenkt over hvilken slagkraft illustrasjonene kan få når de dokumenterer virkelighetens stygge ansikt i stedet for å fokusere på enkle punchlines."
 
Elin B. Øvrebø, Haugesunds Avis
"Ingen som er opptatt av palestinakonflikten eller synes de er berettiget til å mene noe om Gaza, kommer utenom denne boka. Særdeles spennende og interessant."Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen Dagningen
"En smertelig ærlig og troverdig bok."Kjell-Richard Landaasen, Vårt Land

Mye mer enn fotnoter

"Tegneseriejournalistikkens far er tilbake med en sterk strek og nitidig dokumentasjon av overgrepene som skjedd i Suez-krigens slagskygge."Halvor Finess Tretvoll, Dagsavisen

Til toppen