Fortellinger om doping og kroppskultur (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202384920
Kategori: Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt , Helse og sosialfag og Fagbøker
Fag: Helsefag, Idrettsfag, Medisin, Politifag og kriminalomsorg, Psykologi, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Omtale Fortellinger om doping og kroppskultur

Mange forbinder doping med juks i idretten. Denne boka handler om doping i fitness- og kroppsbyggermiljøet. Forfatteren viser hvordan doping er knyttet til en prestasjonskultur og fungerer som et middel i en moderne kroppskultur. For mange unge mennesker inngår dopingen i et ‘kroppsbyggerprosjekt’ – eller kanskje i enda større grad handler det om å bygge seg selv; en identitet. I mer enn 25 år har forfatteren forsket på dopingbruk i noen treningsmiljøer. Gjennom observasjoner, intervjuer og feltarbeid inviterer han leserne med inn i noen miljøer hvor trening og systematisk bruk av hormoner er en sentral og meningsfull praksis i livene til en god del mennesker.

Bjørn Barland er også opptatt av dopingens mange omkostninger og ser på doping som en del av et rusproblem. Han problematiserer samfunnets bestrebelser på å løse dopingproblemet gjennom lovreguleringer, og diskuterer blant annet sammenligningen mellom en tradisjonell kamp mot narkotika og en gryende kamp mot doping. Barland gir også et tilbakeblikk på forskningen gjennom ferske intervjuer av informanter han intervjuet for mer en tjue år siden. Hva fant egentlig forskningen ut, og hva har den vært opptatt av i denne perioden?

Fortellinger om doping og kroppskultur egner seg for studenter i idrettsfag, politifag og samfunnsfag. Boka er også godt egnet til fagfolk som ønsker seg bedre innsikt i dopingens kontekst og personers motivasjon for bruk av doping.

Til toppen

Anmeldelser Fortellinger om doping og kroppskultur

«Etter å ha lest boken, sitter man igjen med en opplevelse av at man har lært noe nytt som det er verdt å tenke over. Gode refleksjoner fra forfatterens side avslutningsvis bidrar også til befeste dette inntrykket. Boken anbefales for den som ønsker innsikt i dopingens kontekst og motivasjoner, enten man er sosiolog, idrettsviter eller simpelthen bare nysgjerrig.»

Daniel Arnesen, Norsk sosiologisk tidsskrift 2/2017

"En god debatt avhenger av at noen stiller de gode spørsmålene. I 25 år har Bjørn Barland spurt ‘Hvorfor bruker noen doping?’. I Fortellinger om doping og kroppskultur får vi gode svar, og boka er et viktig bidrag i samfunnsdebatten om doping."

Morten Renslo Sandvik, idrottsforum.org, 27. april 2016

"De som ønsker å forstå hvorfor noen bruker doping, gjør lurt i å sette seg inn i Bjørn Barlands forskning på temaet. Denne utgivelsen gjør resultatet av 25 års forskning lett tilgjengelig, samlet mellom to permer og lesverdig for studenter, samfunnsforskere og – vil jeg legge til – de som er engasjert i dopingforebygging."

Morten Renslo Sandvik, sosiologen.no, februar 2016

Til toppen

Om forfatter

Bjørn Barland (f. 1961) er idrettsviter (dr.scient) fra Norges idrettshøgskole og ansatt som førsteamanuensis ved Politihøgskolen i Oslo. Han har siden 1992 forsket på doping som et sosialt fenomen og har vært en viktig faglig talsmann for antidopingarbeid og kunnskap om dopingkultur i mer enn 25 år. I 1997 var han med å evaluere Norges antidopingarbeid i forhold til Europarådets antidoping-konvensjon og i perioden 2003-2005 var Barland prosjektleder for det som ble kalt «Dopingtelefonen» ved Aker universitetssykehus.